de commune


In het Noorderplantsoen ligt nog slechts hier en daar een dun laagje ijs op de vijvers. De vogels houden het wak voor gezien en hebben zich weer over het hele plantsoen verspreid. Dat betekent dat ik niet meer op mijn luie gat bij het wak kan gaan zitten wachten tot geluk of leed zich voor mijn ogen afspeelt. Ik moet weer op pad, rondjes lopen door het plantsoen en hopen dat ik op het moment suprême erbij ben.

Het lentert en de 14 ganzen van mijn kudde zijn inmiddels in paren of communes uit elkaar gegaan. Mijn favoriete commune is die van Jan, Jans, Katrien, de Clown en Rommel. Jan is de baas en doet het met Jans en Katrien. Rommel is óók een mannetje, maar die krijgt maar geen beurt.
Van de Clown weet ik het niet zo precies. Hij ziet er uit als een mannetje, doet als een mannetje maar af en toe flirt hij met Jan. Ik kan er geen chocola van maken.
Als Jan aan het baltsen slaat is de Clown er steevast bij. Hij baltst mee en kijkt vervolgens belangstellend toe hoe Jans of Katrien door Jan wordt bestegen.

De ganzen zijn vertrokken naar het eilandje even verderop en enkele paartjes dobberen daar tevreden in het zonnetje. Nu ze niet meer bovenop elkaar zitten in het wak doen ze ook niet meer aan communes lijkt wel. Het zal dus een stuk makkelijker worden om te achterhalen wie met wie gaat.

Op het eilandje is het flink druk. Het lijkt wel of alle broedse eenden en ganzen daar nu hun toevlucht hebben gezocht.
Dan zullen ze morgen van een koude kermis thuiskomen als ze in de gaten krijgen dat ze direct naast de baggermachine zitten. Morgen is het maandag en dan gaat er beslist weer flink gebaggerd worden nu het ijs verdwenen is.

Ik loop verder het plantsoen in en zie Jan en de Clown bezig.
Verrek: ze zijn met elkaar aan het baltsen. In een hoog tempo gaan hun koppen omhoog en omlaag in het water. Het zal niet lang meer duren voordat het gebeurt. Wat grappig, dan is de Clown tóch een vrouwtje!

     Voor ik het weet zit Jan al bovenop      de Clown, maar die gooit hem er      weer af en lijkt nu de rollen om te      willen draaien!
     Die Clown toch! 't Is een homo en      Jan is bi! Daar heb ik nog nooit van      gehoord bij ganzen.
     Katrien zit aan de waterkant het      gedoe onverschillig te bekijken.      Jans zal wel op het eilandje zitten      broeden.

Maar waar is Rommel?
Als ik verder loop zie ik hem helemaal alleen in het gras staan. Dat is gek, een gans in zijn eentje, dat hoort niet.
Ik stop hem maar wat brood in de bek, spreek hem bemoedigend toe en wijs hem een aantal vrouwtjes aan die mij wel leuk lijken.
Hij kijkt mij intens treurig aan en maakt zachte geluiden.
Ach ja, ik weet het ook wel, hij is sloom en een lelijkerd. Zijn tekening is een zootje en zijn linkeroog is half dicht-
geslagen en ingedeukt. Maar hij heeft een goed karakter en maakt nooit ruzie.
"Vooruit, zet hem op, laat zien wat je waard bent."
Als ik opstap glijdt hij het water in en zwemt keihard roepend de hele vijver rond.

Thuisgekomen zoek ik een en ander op in 'Het Kleindieren Handboek' van E. Coenen.
De optimale verhouding t.b.v. de voortplanting is 1 mannetje op 3 vrouwtjes. Soms doen gelijkgeslachtigen het met elkaar doch "dit leidt nimmer tot een nageslacht".

Wist u dat?