Informatieve wandelroute

15-09-2022

wandelroute Sinds 1 juli is het Noorderplantsoen een attractie rijker. Harry Holsteijn, medewerker van de NDE (Natuur- en Duurzaamheid-Educatie) van de gemeente Groningen heeft een mooie nieuwe educatieve wandelroute door het plantsoen voor ons bedacht. Van de oude bomenroute uit 1994 waren al zoveel bomen gesneuveld dat die niet meer bruikbaar was. Tegenwoordig beschikken wij bijna allemaal over smartphones die QR-codes kunnen scannen en daarmee over mogelijkheden om tijdens de wandeling teksten, foto's en films te bekijken en te beluisteren. De toelichting wordt ge llustreerd met schitterend beeldmateriaal, vervaardigd met een (onderwater)foto- of filmcamera, soms met behulp van een drone, of met een endoscoop.
Mocht je geen smartphone tot je beschikking hebben, dan kan je een beknopte papieren versie bij de kiosk van Zondag halen, maar dat is slechts een armetierig behelpen.

De QR-codes vind je op 124 paaltjes die overal in het plantsoen staan. Begeleid door de montere tonen van Eine kleine Nachtmusik wandel je langs de route. Je krijgt uitgebreide informatie over bomen en andere planten, paddenstoelen, vissen, gevogelte, amfibieën, reptielen, insecten, historische achtergronden en de samenhang tussen alles. Trek er dus gerust maar een weekje vakantie voor uit. Er gaat een wereld voor je open!

Middels macrofotografie maak je kennis met insecten die je nooit eerder in het plantsoen hebt waargenomen, zoals de meidoornkielwants, hazelnootboorder en essenbloesemgalmijt. Griezelige schoonheden die je niet in je bed wilt vinden.
Eindelijk zie je wat er zich onder het wateroppervlak bevindt, de waterplanten, vissen en insecten. Er huizen zelfs gevlekte Amerikaanse rivierkreeften in de vijvers!
Een verrassing: Heb je altijd willen weten wat er zich nu precies achter het deurtje van het Sikkenspoortje bevindt? Scan de code.

Om mensen te kietelen en te motiveren om daadwerkelijk de QR-code te gebruiken heeft Harry bij veel bomen niet de naam op de bordjes vermeld, maar een cryptische omschrijving. Kijk, die Boom met de kortste naam is makkelijk, dat is natuurlijk een es. Maar wat te denken van: Luidruchtige boom, Belemmerde schoonheid, De boom die rust bracht, Gewaardeerde prikker? Pas door de QR-code te scannen snap je waar het over gaat.

De officiële opening vond plaats op 1 juli 2022 bij restaurant Zondag, door wethouder Carine Bloemhoff in aanwezigheid van o.a. leerlingen van de Nassauschool. Het niveau van de informatie op de paaltjes zou eigenlijk geschikt moeten zijn voor basisschoolleerlingen, maar die vinden het moeilijk. De informatie is zó compleet en diepgaand dat je er per onderwerp wel een scriptie over kunt schrijven. En de voortplanting van de ginkgo is eigenlijk óók voor boven de zestien. Er wordt over nagedacht om een eenvoudiger versie toe te voegen en dan misschien ook meteen een Engelse versie voor anderstaligen.

Helaas hebben sneue types direct al paaltjes uit de grond getrokken en bij de opbouw van de Noorderzon sneuvelden er nóg meer paaltjes. Van de 124 ontbreken er nu al 40. Bovendien loopt er iemand rond wiens missie het is om de QR-codes te saboteren. Dagelijks plakt deze zieke geest piepkleine stukjes zwart tape op de QR-codes zodat die niet meer te scannen zijn. De afdeling Natuur- en Duurzaamheid-Educatie van de gemeente Groningen en ook de politie willen erg graag kennis met deze persoon maken, dus wilt u naar hem of haar uitkijken?
Door al deze vernielingen is het nog maar zeer de vraag of de route weer hersteld gaat worden. Ik hoop van harte van wel. Het zou toch doodzonde zijn als die meteen al teloorgaat en alle energie die erin is gestoken voor niets is geweest.

Op de hoek van de Noorderbuitensingel en de Moesstraat staat een varenbeuk. Het is een gedenkboom, geplant in 1994 ter ere van de totstandkoming van de eerste bomenroute. De huidige nieuwe informatieve wandelroute verdient zéker ook een eigen boom.


____________________

Epiloog

15-10-2022

Harry Holsteijn heeft slecht nieuws. Er zijn nóg meer routepaaltjes teloorgegaan. Bovendien heeft de onverlaat wiens dagelijks pleziertje er tot nog toe uit bestond om de QR-codes met tape onleesbaar te maken, zich uiteindelijk verlaagd tot een nog laffere tactiek: Bij een flink aantal paaltjes is de QR-code nu met een scherp voorwerp doelbewust definitief vernield.
De gemeente gaat de route niet meer herstellen, want op deze manier heeft het geen zin. Twee jaar intensieve arbeid is voor niets geweest. Een mislukt project.
Helaas, niet alle mensen deugen.