De wonderbaarlijke vermenigvuldiging van de grote alexanderparkiet

1 maart 2022


Een paar apart: Randy de senegalpapegaai en Alex de grote alexanderparkiet, onafscheidelijke maatjes in het Noorderplantsoen, nu alweer voor het vierde jaar. Ze proberen met elkaar te paren; tevergeefs, want het zijn allebei mannen. Om de beurt bestijgen ze elkaar, waarbij Alex Randy bijna verplettert met zijn enorme lijf en Randy wiebelend balanceert op de rug van Alex. Waar Randy is, is Alex; samen knabbelend aan de zaadjes van de haagbeuk of vredig en aanminnig tegen elkaar aanschurkend.

Op 10 januari dit jaar wordt er op het balkon van een woning aan de Akkerstraat een nieuwe grote alexanderparkiet ontdekt, een man. Hij is niet alleen, want even later blijkt er ook nog een vrouwtje rond te vliegen. Dat is een heuglijke ontdekking: eindelijk een vrouwelijke papegaai in ons park! Dat is spannend nieuws voor Randy en Alex en biedt nieuwe perspectieven op het romantische vlak. Randy is optimistisch al in december begonnen met het zoeken naar een geschikt holletje voor het komende broedseizoen. Hij blijft hopen. Het wordt bloedstollend spannend voor wie de nieuwe vrouw zal kiezen. Komen er kleine alexanderparkietjes van en zal zij de oermoeder worden van een tropische kolonie papegaaien hier in het Hoge Noorden?
Papegaaien zijn overwegend monogaam, maar als hun drang niet tot nageslacht leidt, kunnen zij in het volgende broedseizoen voor een andere partner kiezen. Dus Alex wil vast gebruik maken van deze kans op nageslacht, want hoe monogaam wil je zijn in een homofiele relatie, met een partner die ook nog eens van een andere soort is, terwijl jij je wilt voortplanten?
Ook het vrouwtje zal zich moeten bezinnen. Maar het heeft geen prioriteit om aan gezinsplanning te denken als je net verhuisd en dakloos bent met 3 hitsige mannen om je heen.
De twee nieuwe grote alexanderparkieten lijken een koppel te zijn. Al vanaf maart kan je eieren verwachten, maar ik heb nog niet waargenomen dat ze op zoek zijn naar een holletje. Weinig kans dat ze nog dit jaar op eieren gaat zitten.

AlexanderparkietenDe vier papegaaien zijn nu vrijwel elke dag te zien in het plantsoen, en te horen, want ze zijn heel vocaal. Ze lijken het in onze vrije natuur wel naar hun zin te hebben. Ze overleven de drielingstorm Dudley, Eunice en Franklin met windstoten tot 145 kilometer per uur, waarbij monumentale bomen in het plantsoen worden ontworteld en omvallen. Dat is nog eens wat anders dan een beetje bungelen in een kooitje boven de centrale verwarming.

Aan voedsel geen gebrek. Ze eten zaden, bloemen, knoppen, blad en vruchten, allemaal ruimschoots voorradig in het plantsoen. Maar het liefst zitten ze op de pinda’s en appels die bewoners aan de Noorderbinnensingel voor hen aan de vlaggenstokken hangen, om daarna uit te buiken in de hoge bomen van de Hortusbuurt.

Op 22 februari zie ik tot mijn verrassing vier grote alexanders overvliegen. Een prachtig gezicht, het geelgroen in formatie tegen de blauwe lucht. Er is er dus weer één bij gekomen. Ze hebben helemaal geen eieren nodig om zich te vermeerderen!

Uit onderzoek in de parken van Amsterdam blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat deze vogelsoort schade aan inheemse flora en fauna veroorzaakt. Dus ik zie het wel zitten, een bescheiden kolonietje van deze prachtige grote alexanderparkieten hier in ons Noorderplantsoen.

_________________________________________


Het worden er steeds maar meer!
A5 (man - sinds maart 2022)S2 (vrouw - sinds maart 2022)A4 (man - sinds maart 2022)A3 (man - sinds maart 2022)Sandra (vrouw - sinds februari 2022)Sander (man - sinds januari 2022)Alex (man - sinds oktober 2018 )Randy (man - sinds 1999)