nieuws
 
links naar het archief
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
________________

9 augustus 2023
________________

Op 20 januari 2023 overleed de Groninger cabaretier Arno van der Heyden. Ter herinnering aan hem is er een bankje geplaatst aan de kruising Leliesingel/Grote Kruisstraat....vrienden, blijf nog even...
in liefdevolle herinnering aan Noorderzonner,
Vriend en alom Groot Groninger
Arno van der Heyden (1961-2023) noorderzon.nl/arno
________________

4 augustus 2023
________________Vandaag is een aantal populieren aan de Grachtstraat geknot. Het zijn bomen van 1936, dus van een eerbiedwaardige leeftijd. Eén exemplaar is meteen maar gekapt. Die stond al langer op de nominatie. En terecht, want het binnenste was behoorlijk vermolmd en de stam verpulverde toen de grijper hem wilde optillen.
De plaatselijke nijlgansvrouw, RFW7, heeft trouwens erg veel geluk gehad. Zij broedde in deze boom en haar twaalf pulletjes zijn net eergister vanuit hun hol bovenin naar beneden gesprongen.
Op 27 juli is er aan de voet van de Hoge Berg ook al een ca. 36 meter hoge populier, de hoogste boom van het plantsoen, "zomaar" omgevallen. Het was een sombere regenachtige dag met weinig wind. Misschien een verlate reactie op de zomerstorm Poly van 5 juli?
Het Noorderplantsoen, altijd spannend!


________________

3 juli 2023
________________Het went nooit.
Het kuifeendje dat er vorig jaar in was geslaagd om een jong groot te brengen, was ook dit jaar weer gaan broeden op het lepelaarseilandje. Op 28 juni kwam ze tot mijn grote vreugde met drie pulletjes tevoorschijn in de vijver bij de speelweide. Helaas is dit wel de locatie die de kleine mantelmeeuwen als snackbar hebben uitgekozen. Ze posten net zolang bij een familie met kroost tot ze de jonkies te grazen kunnen nemen.
De gemeentewerkers hebben de afgelopen dagen alle oevers van de vijvers stiekeltjeskort gemaaid. Geen grassprietje meer om achter te schuilen.
Na vijf dagen zijn nu alle kuifpulletjes op. Naast de moeder staat een kleine mantelmeeuw met een misselijk makend lachje uit te buiken.

________________

18 juni 2023
________________Ik zei het nog zó!
________________

25 april 2023
________________Vandaag zijn bij de voederplaats de eerste meerkoetjes van dit seizoen uit het ei gekropen. Het zijn er minimaal vijf. Man en vrouw wisselen de zorg voor de jonkies af en kwijten zich uitstekend van hun taak.
Dit kan je niet zeggen van het paartje aan de overkant van de weg. Tegen beter weten in proberen ze ieder jaar een nest te bouwen onder de wilgentakken. Dit nest is nog geen enkel jaar gelukt. Het karige nestmateriaal heeft te weinig houvast, valt al snel uiteen en de eieren dobberen treurig naar hun einde. Ook nu is er weer veel te haastig een ei in gedeponeerd. Je wordt er moedeloos van.

________________

10 april 2023
________________De kleine mantelmeeuwen zijn weer terug uit Afrika. Met luid hysterisch gekrijs laten zij zich horen, waarbij ze die andere kuikenrovers, de zilvermeeuwen, overstemmen.
Dus: eendenmoeders, bescherm je kroost, want het is hap, slik, weg!

________________

04 april 2023
________________Het is lente, dus de nijlganzen zijn weer bezig met hun territoriumstrijd. En nee: nijlganzen zijn geen agressieve vogelsoort, ookal ziet het eruit alsof ze elkaar naar het leven staan. Er is woningnood en ze zoeken gewoon een fijne plek om een gezinnetje te stichten.
Maar let eens op dat zwarte opdondertje links. Meerkoetjes zijn er altijd als de kippen bij als er wat te matten valt.

________________

14 maart 2023
________________Gistermiddag heeft de storm een reus geveld. Het gaat om een van de twee oude iepen op het nieuw gelegde grastapijt op de vroegere hondenuitlaatplek bij Zondag. Het is nog een geluk bij een ongeluk dat het veldje sinds kort niet meer toegankelijk is. ________________

29 januari 2023
________________

We hebben tegenwoordig broedende kuifeendjes in onze vijvers. In juli 2018 zag ik, in de vijver bij het lepelaarseiland, voor het eerst drie jonge kuifeendjes. Ze waren al een aantal weken oud en te groot om nog als gemakkelijke snack voor roofdieren te dienen. Sindsdien verschijnen er ieder jaar in de maanden juni/juli kleine kuifeendenpulletjes, steeds in deze vijver. Ze gaan direct op pad, zodat je soms een toompje kuikentjes, rennend achter hun moeder aan, de Moesstraat ziet oversteken naar de volgende vijver.

Op 13 juni 2022 zie ik bij het lepelaarseiland een kuifeendenmoeder met 9 pulletjes. Een dag later zijn alle kuikentjes verdwenen. Maar ze geeft niet op. Op 27 juli komt ze weer tevoorschijn met een nieuwe schare van 5 pulletjes. Hup, de Moesstraat over naar de volgende vijver. Een dag later ook de Kerklaan even oversteken en aan de overkant het water in. Dan zijn het er nog 3. Weer een dag later leeft er nog slechts 1.
Zo tref ik de moeder met haar laatste pulletje aan, op de waterkant, het kuikentje stijf tegen haar aangedrukt.

lees verder

________________

09 januari 2023
________________


zaterdag 7 januari

Het Noorderplantsoen is sinds vandaag weer een paar vrolijke vergankelijke kunstwerken rijker. Ik sprak met degene die de bladeren bij elkaar harkt om er een perfect ronde smiley van te creëren. Het kwam bij hem op toen het coronavirus ons allemaal overviel en tot moedeloosheid leidde. "Ik moest omdenken, en overdacht wat ikzelf zou kunnen bijdragen." Dat werden dus de smilies van bladeren. En het werkt. Iedereen die ze ziet verbaast zich en krijgt vervolgens een glimlach op het gezicht.


maandag 9 januari

De glimlach is alweer opgeruimd staat netjes.