nieuws

toegevoegd:

29-01-2023: verhaaltje toegevoegd
23-02-2022: hondje toegevoegd
25-05-2021: stukkie toegevoegd
01-03-2021: stukkie toegevoegd
13-06-2020: stukkie toegevoegd
07-01-2020: hondje toegevoegd
links naar het archief
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
14 maart 2023
________________Gistermiddag heeft de storm een reus geveld. Het gaat om een van de twee oude iepen op het nieuw gelegde grastapijt op de vroegere hondenuitlaatplek bij Zondag. Het is nog een geluk bij een ongeluk dat het veldje sinds kort niet meer toegankelijk is. ________________

29 januari 2023
________________

We hebben tegenwoordig broedende kuifeendjes in onze vijvers. In juli 2018 zag ik, in de vijver bij het lepelaarseiland, voor het eerst drie jonge kuifeendjes. Ze waren al een aantal weken oud en te groot om nog als gemakkelijke snack voor roofdieren te dienen. Sindsdien verschijnen er ieder jaar in de maanden juni/juli kleine kuifeendenpulletjes, steeds in deze vijver. Ze gaan direct op pad, zodat je soms een toompje kuikentjes, rennend achter hun moeder aan, de Moesstraat ziet oversteken naar de volgende vijver.

Op 13 juni 2022 zie ik bij het lepelaarseiland een kuifeendenmoeder met 9 pulletjes. Een dag later zijn alle kuikentjes verdwenen. Maar ze geeft niet op. Op 27 juli komt ze weer tevoorschijn met een nieuwe schare van 5 pulletjes. Hup, de Moesstraat over naar de volgende vijver. Een dag later ook de Kerklaan even oversteken en aan de overkant het water in. Dan zijn het er nog 3. Weer een dag later leeft er nog slechts 1.
Zo tref ik de moeder met haar laatste pulletje aan, op de waterkant, het kuikentje stijf tegen haar aangedrukt.

lees verder

________________

09 januari 2023
________________


zaterdag 7 januari

Het Noorderplantsoen is sinds vandaag weer een paar vrolijke vergankelijke kunstwerken rijker. Ik sprak met degene die de bladeren bij elkaar harkt om er een perfect ronde smiley van te creëren. Het kwam bij hem op toen het coronavirus ons allemaal overviel en tot moedeloosheid leidde. "Ik moest omdenken, en overdacht wat ikzelf zou kunnen bijdragen." Dat werden dus de smilies van bladeren. En het werkt. Iedereen die ze ziet verbaast zich en krijgt vervolgens een glimlach op het gezicht.


maandag 9 januari

De glimlach is alweer opgeruimd staat netjes.
________________

02 november 2022
________________Hondjes en hun baasjes zijn in shock: Hun speelplek bij restaurant Zondag is ontoegankelijk gemaakt door een spiksplinternieuw hek. En niet alleen dát, maar het hele veld, een zanderige vlakte vol met gaten, is verdwenen. In plaats daarvan is er nu plotseling een keurig chique gazon met smetteloos groen gras.Bladblazers in slagorde blazen weer hun dagelijkse decibels. Op het grasveld aan de Oranjesingel zie ik tot mijn verrassing een eenzame gemeentewerker met een heuse ouderwetse bladhark. "Kijk, dat zie ik graag." Ik wijs naar zijn gereedschap. Hij is graag bereid tot een praatje. "Dit is toch veel beter, mevrouw. Ik werkte vroeger ook met zo'n bladblazer, maar dat mag ik niet meer. Maar ik ben blij. Dit is veel beter voor de egeltjes en andere beestjes." "En de paddestoelen", voeg ik toe, "die worden helaas kapotgeblazen. En natuurlijk ook voor de rust in het plantsoen." Ik komplimenteer hem met zijn milieuvriendelijke arbeid. "Van u moesten er veel meer zijn."
"Zegt u dat maar tegen de gemeente! roept hij mij na.
Hij hervat trots zijn werk, maar toch een beetje sneu, zo ongezellig in zijn eentje.

________________

15 september 2022
________________Het Noorderplantsoen is een attractie rijker. Harry Holsteijn, medewerker van de NDE (Natuur- en Duurzaamheid-Educatie) van de gemeente Groningen heeft een mooie nieuwe educatieve wandelroute door het plantsoen voor ons bedacht. Van de oude bomenroute uit 1994 waren al zoveel bomen gesneuveld dat die niet meer bruikbaar was. Maar tegenwoordig beschikken wij bijna allemaal over smartphones die QR-codes kunnen scannen en daarmee over fantastische mogelijkheden om ter plekke teksten, foto's en films te bekijken en te luisteren naar de audiotoelichting.
De QR-codes vind je op 124 paaltjes die overal in het plantsoen staan. Ze bieden uitgebreide informatie over bomen en andere planten, paddenstoelen, vissen, gevogelte, amfibieën, reptielen, insecten, historische achtergronden en de samenhang tussen alles. Trek er dus gerust maar een weekje vakantie voor uit. Er gaat een wereld voor je open!

lees verder

________________

18 juni 2022
________________Op de kinderspeelweide wordt met vegetarische barbecues gevierd dat corona even weg is.


________________

08 mei 2022
________________

En dan is het ineens lente. De moerasschildpadden komen boven water en kruipen op de trappetjes, de soepeendjes, de kuifeendjes en de nijlganzen krijgen jonkies.


________________

01 april 2022
________________1 april!


________________

22 februari 2022
________________Er is nog een grote alexanderparkiet bijgekomen! Een man. Ze hebben niet eens eieren nodig om zich te vermenigvuldigen. Hij heet A3, omdat hij de derde man is.

________________

19 februari 2022
________________Tijdens de storm Eunice zijn er Windstoten tot 145 kilometer per uur gemeten. In het Noorderplantsoen zijn paar monumentale bomen gesneuveld. Zoals bijvoorbeeld deze Gewone Es, Fraxinus excelsior, nummer 19 van de bomenroute.

________________

20 januari 2022
________________links: het pas gearriveerde paartje grote alexanderparkiet; rechts: de al gevestigde plantsoenmannen, de grote alexanderparkiet en de senegalpapegaai.


In het begin dit jaar is er een paartje grote alexanderparkiet in het Noorderplantsoen neergestreken. Ja, u leest dit goed: een paartje! Dat betekent eindelijk een vrouwelijke papegaai in ons park! De eerste waarneming is van 10 januari j.l. Toen zat er ineens een grote alexander op het vogelvoer van de buurvrouw. Een paar dagen later kwam er een tweede bij. Het stel heet Sander & Sandra.

Dat is spannend nieuws voor de senegalpapegaai Randy en de grote alexanderparkiet Alex, beide mannen. Tot nog toe behelpen zij zich met elkaar op het romantische vlak, maar hun copulatiepogingen leiden tot veel wederzijdse irritatie.

De baltsperiode is inmiddels alweer aangebroken dus het wordt bloedstollend spannend. Voor wie zal Sandra kiezen? Komen er kleine alexanderparkietjes van en zal zij de oermoeder worden van een tropische kolonie papegaaien in het Hoge Noorden?

________________

01 januari 2022
________________Het nieuwe jaar begon meteen al met een record: het was de warmste nieuwjaarsdag ooit, met 13 °C in Groningen.
Hoewel er een verbod om vuurwerk af te steken van kracht was trok men zich daar niet veel van aan en werd er lustig op los geknald.