nieuws

toegevoegd:

30-12-2017: kaarten: aangevuld
27-04-2017: hondje toegevoegd
18-03-2017: hondje toegevoegd
17-02-2017: kaarten: aangevuld
24-12-2016: kaarten: aangevuld
06-12-2016: hondje toegevoegd
30-07-2015: hondje toegevoegd
links naar het archief
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016


________________

13 januari 2018
________________Sinds enkele weken zit er een heel bijzonder eendje in de vijver bij de Noorderbuitensingel. Het is een juveniele bahamapijlstaart, een escape dus. Hij/zij heeft een geel ringetje om haar linkerpoot met de code D9[verticaal 17]H970[verticaal EE]. Dat betekent dat de vogel in Duitsland is geringd. Dus ofwel is hij in Duitsland ontsnapt en hierheen gevlogen, ofwel is hij in Duitsland gekocht (kost ongeveer 20 euro) en in Nederland ontsnapt of losgelaten.
Een reden om hoenderen los te laten kan de strengere regelreving (ophokplicht) wegens de vogelgriep zijn. Bovendien mogen ze sinds vorig jaar niet meer worden geleewiekt waardoor ze kunnen vliegen als ze opgroeien. Deze kan inderdaad goed vliegen heb ik al kunnen zien.
Bahamapijlstaarten leven van oorsprong in Zuid-Amerika en zijn niet goed bestand tegen strenge winters in ons klimaat.

________________

6 januari 2018
________________Snel naar buiten om die prachtige paddenstoelen in het Noorderplantsoen te zien! Ze groeien momenteel direct tegenover de ingang van Mamamini, Noorderbinnensingel 100, op een paar liggende boomstammen. Judasoren in alle stadia van groei.

________________

20 december 2017
________________

En ja hoor, het is weer raak. Op 20 december heeft onze bloem der natie, met gebrek aan normbesef, opnieuw een pas aangeplante spar in het Noorderplantsoen omgezaagd en op de bakfiets geladen. Misplaatste kerstgedachte.

De studentjes zijn door de politie opgepakt. Ze moeten hun excuses aan de gemeente aanbieden en de kosten betalen.

Voedingsbodem voor bonnetjesaffaires later, als ze groot zijn.

________________

30 november 2017
________________De werkgroep Stadsecologie van het IVN Groningen-Haren heeft ook dit jaar weer de overlevingskans van eendenkuikens onderzocht. Voor het rapport klik hier. Het bericht blijft treurig: in het Noorderplantsoen hebben van de 98 eendenkuikens slechts zeven het overleefd. Dat zijn de eendjes links op de foto; de moeder staat erachter. De moeder is trouwens dezelfde die vorig jaar voor de enige overlevende kuikens heeft gezorgd. Het zal er dus een behoorlijk incestueuze boel worden in ons plantsoen als dat zo doorgaat.

Heel geinig was de gebeurtenis dat een nijlgans en een soepeend samen in een boomholte aan de Grachtstraat hebben gebroed. De kuikens van de eend kwamen het eerst uit. Op de foto rechts zit de nijlgans ge´nteresseerd toe te kijken hoe de eendenkuikens hun eerste sprong uit de broedboom wagen. Helaas waren ook deze kuikentjes na een paar dagen al verdwenen. Wellicht in de bek van een blauwe reiger of een snoek.

________________

29 oktober 2017
________________

Een verzwakte noordse stormvogel in het Noorderplantsoen

Door: Klaas van Dijk

Aan het begin van de middag van zondag 29 oktober 2017 nam Michael Hermse contact met me op over een noordse stormvogel die hij net had ontdekt in het Noorderplantsoen in de stad Groningen. De vogel lag aan de rand van een grasveld nabij een aantal struiken. Ik ben meteen gaan kijken. De vogel was nog aanwezig. Hij lag op een plek waar hij makkelijk gegrepen kon worden door een loslopende hond of kat. Het leek ons daarom verstandig een poging te wagen hem te vangen om hem vervolgens te verplaatsen naar een betere plek.

De vogel kon tot een meter of twee worden benaderd. Noordse stormvogels zijn slechte lopers en opvliegen lukte niet. Na een aantal pogingen kon ik hem met de hand vangen. Ik heb veel ervaring met meeuwen in de hand en vond dat de noordse stormvogel er in de hand redelijk kwiek uitzag. Samen met Michael ben ik toen naar de rand van de grote vijver gelopen en hier heb ik hem boven het water van de vijver in de lucht gegooid. Het bleek dat hij wel kon vliegen, maar geen hoogte kon winnen. Hij ging op het water zitten en bleef hier dobberen. Dat was later op de dag en in de avond ook het geval. Ik zag niets dat wees op beschadigingen van poten, vleugels of van andere onderdelen van het lichaam. De vogel was in de slagpenrui. Het was dus een noordse stormvogel die al minimaal ruim een jaar oud was, want de jongen van 2017 ruien dan nog niet hun slagpennen. Tot ver na donker zijn er vogelaars geweest die de vogel bekeken hebben.De noordse stormvogel dobberend bij de voederplaats en bij de kerklaan

De volgende ochtend was de noordse stormvogel nog aanwezig. Hij dobberde nog steeds in de vijver en zag er verzwakt uit. Michael was al vroeg wezen kijken en merkte dat de vogel bezig was om de weg op te kruipen. Dat zou tot gevaarlijke situaties met het verkeer kunnen leiden. Michael heeft mede daardoor besloten contact op te nemen met de Dierenambulance. Die kwam rond negen uur. Zelf was ik toen ook weer aanwezig. Ook OOG TV en een aantal locale vogelaars waren aanwezig. De noordse stormvogel dobberde de hele tijd op het water en de Dierenambulance zat te overwegen hoe de vogel dan gevangen kon worden. Na enige tijd ging hij rustig op de kant zitten. Hij kon toen eenvoudig met een schepnet aan een lange stok gevangen worden.

De vogel is overgebracht naar het vogelasiel de Fűgelhelling in Ureterp (Friesland). Hier is de vogel in de nacht van donderdag op vrijdag door uitputting overleden.

________________

8 oktober 2017
________________Ieder jaar groeien er aan de voet van een dode wilg dezelfde paddenstoelen: de schubbige bundelzwam. Ze ruiken naar radijsjes en de hoeden zijn eetbaar als je dat per se wilt. Dan moet je ze eerst koken. Maar ik zou het niet doen. Ze staan er prachtig.

________________

1 mei 2017
________________Een grote verrassing dat er toch ineens ganzenkuikentjes aan de Noorderbuitensingel rondlopen! Ontsnapt aan de speurzin van Trizon Hof. Ze worden omringd door 4 bewakers. De rest van de ganzen mag niet in de buurt komen.

________________

11 april 2017
________________

In het Dagblad van het Noorden van vandaag staat een grappig stukje over Randy, de Senegaalpapegaai. Klik hier.

Randy is niet de enige exoot in het Noorderplantsoen. Op de trappetjes aan de waterkant zonnen talloze schildpadden en momenteel zijn er 5 nijlganzenvrouwtjes aan het broeden. Dat wordt straks weer een enorme kudde jonkies. En heibel natuurlijk.

________________

17 maart 2017
________________Lente!
________________

08 maart 2017
________________De schietwilg, dikste boom van Stad, is niet meer. Met ijzeren stangen bij elkaar gehouden groeiden er jarenlang al in het voorjaar schitterende zwavelzwammen op zijn bast. Vorig jaar kreeg hij een groene stip, het doodvonnis. Een paar maanden lang kreeg hij nog tijd om te verpulveren en om afscheid van te nemen. Afgelopen week is het vonnis voltrokken. Het wordt tijd voor een nieuwe bomenroute in het Noorderplantsoen.

________________

17 februari 2017
________________Na een koud begin van 2017 lijkt het nu toch eindelijk te gaan lenteren.