________________

29 oktober 2020
________________


In de maanden september/oktober streken er twee nieuwe vogelsoorten neer in het Noorderplantsoen. Op 22 september zwom er ineens een kek vrouwtje slobeend (foto rechts) in de vijver bij de voederplaats; een grondeleend met een komische spatelvormige snavel, waarmee zij voedsel uit het water zeeft. Ik kon haar dus niet met voer lokken, maar na enige tijd raakte ze toch een beetje aan mij gewend zodat ik haar kon fotograferen. Eind oktober vertrok ze weer.
Ook een grote verrassing was de verschijning van een juveniele blauwvleugeltaling (foto links) op 20 oktober. Hij had aan beide poten een kleurring, dus het was een ontsnapt exemplaar. Maar toch leuk, zo'n beauty. Hij liet zich gemakkelijk voeren. Hij was op doorreis; na slechts een enkele dag was hij weer vertrokken.

________________

9 oktober 2020
________________

Het vijverwater is afgekoeld naar 12.9 °C en de laatste moerasschildpad is vandaag onder water gedoken. Ze komen pas in het voorjaar weer naar boven.

De schildpadden waren dit jaar nog steeds in volle glorie aanwezig. Op 7 april kropen alle vier de soorten, als op afspraak, weer uit het water en hezen zich op de loopplankjes. Het water was toen 11 °C.

In de loop van dit seizoen heb ik 30 verschillende individuen waargenomen: 4 roodwangschildpadden, 2 zaagruggen en 24 geelbuik-/geelwangschildpadden; in totaal 11 mannen en 19 vrouwen. Dat zijn er 6 meer dan in 2019.

Er waren er veel die ik herkende van vorig jaar, maar er zijn ook schildpadden verdwenen en er verschenen nieuwe exemplaren die door hun eigenaren nog steeds gewoon in de vijvers gedumpt worden omdat ze er op uitgekeken zijn.
Voor achtergrondinformatie kan je hier verder lezen.

________________

2 september 2020
________________Introductiedag voor de nieuwe studenten in het Noorderplantsoen

________________

28 juli 2020
________________

Verrast zie ik vandaag dat een vrouwtje geelbuikschildpad aan de wandel is. Ze schuifelt over het pad dat langs de speelweide loopt. Hoogstwaarschijnlijk is ze op zoek naar een plek waar ze eieren af kan zetten.

Dit wordt een paar dagen later bevestigd door een buurtgenote die zo vriendelijk is om mij te berichten dat ze een schildpad een kuiltje heeft zien graven in het zand bij de voederplaats. Op de meegestuurde foto blijkt dat het om dezelfde vrouw gaat. Dit gedrag heb ik hier nog nooit eerder waargenomen. Het is in onze contreien nog te koud en wisselvallig voor de eieren om uit te komen.
Later zal blijken dat de zomer van 2020 de op vijf na warmste sinds 1901 is, dus wie weet?

________________

07 juli 2020
________________

Ontmoeting op de grens van een personal square.

Bij café Lambik is een groot geel vierkant op de bodem geschilderd. Vanuit de lucht ziet het er zo uit: www.personalsquare.org

Het is een kunstproject van Studio 212 Fahrenheit en geeft aan hoeveel ruimte een Nederlander heeft als het hele land gelijkelijk verdeeld zou worden tussen alle inwoners, namelijk een oppervlak van 49.03 m².
Op het bankje kan je je buur ontmoeten, ware het niet dat je anderhalve meter afstand moet houden. Het is onderdeel van het kunstproject ‘Met gepaste afstand’, dat deze zomer drie tijdelijke kunstwerken in het Noorderplantsoen heeft gerealiseerd.

________________

02 juli 2020
________________

Alcohol niet langer gedoogd op twee plekken in Noorderplantsoen

Sinds 1 juli treden gemeente en politie op tegen alcoholgebruik op twee plekken in het Noorderplantsoen. Het gaat om de vijver in het midden en de speelweide op zuid. Dat gebeurt in de strijd tegen toenemende overlast die veel mensen ervaren. Behalve van overmatig alcoholgebruik hebben buurtbewoners en bezoekers last van zwerfafval, drugsgebruik, geluidsoverlast door harde muziek en het lastigvallen van voorbijgangers.

De gemeente merkt dat mensen hierdoor het Noorderplantsoen mijden en wil dat voorkomen. Jong en oud moeten de ruimte voelen om te genieten van het gras in het plantsoen. Daarom lopen mensen die toch alcohol drinken op deze twee plekken vanaf nu kans op een boete. Ook moet het na 23.00 uur stil zijn in het plantsoen, handhavers treden daarna op tegen geluidsoverlast. Wie bovenmatige overlast veroorzaakt, kan een gebiedsverbod krijgen. De gemeente houdt de komende tijd in de gaten of de overlast hierdoor afneemt.

Daarnaast gaat de gemeente binnenkort in overleg met bezoekers en buurtbewoners van het Noorderplantsoen om te kijken hoe ze samen positief gedrag van bezoekers kunnen stimuleren en het probleem van rondslingerend afval op een van de mooiste parken in de stad kunnen tegengaan.

________________

13 juni 2020
________________

Overleven in 2020


Sinds het prille begin van deze lente heb ik, kwetsbare bejaarde, een nieuwe hobby: survivallen in het Noorderplantsoen. Voor dag en dauw opstaan, de Grote Berg beklimmen en verstillen in het ochtendgloren. De rozevingerige dageraad lost op in een strakblauwe hemel. Vijf weken achtereen geen enkele wolk, zelfs geen condensstreep van een vliegtuig. De lucht schoon en gezond, zonder uitlaatgassen van het verkeer, geen barbecues en de vuurplaats op het terras van Zondag opgeruimd.

lees verder

________________

07 april 2020
________________Vandaag is de soepgans op het eilandje bij de Kerklaan eindelijk klaar met broeden. Groot is mijn verbazing. Ze hebben twee eieren van eenden uitgebroed en zijn in de veronderstelling dat het hun eigen jonkies zijn. Waarschijnlijk liggen er nog ganzeneieren in het nest, want ze keren er telkens naar terug.

________________

3 april 2020
________________Sfeerplaatjes.

________________

11 maart 2020
________________Klein hoefblad en krokus.

________________

10 februari 2020
________________Het dunt al aardig uit in het plantsoen. Afgelopen week is er een aantal kapitale bomen omgekapt omdat wortels en stamvoet aangetast zouden zijn door de dikrandtonderzwam en andere paddenstoelen. Zo sneuvelden er een populier, beuk, grauwe abeel en (*snif*) een enorme linde waar Randy graag in vertoefde.
In de hevige storm "Ciara" van afgelopen nacht viel er op de Grote Berg een ruwe iep om. Deze nam in zijn val een beuk mee en samen misten zij net twee jongens die op het bankje zaten.
Een voordeel van zo'n horizontale positie van de boom is dat je de kruin goed kunt bekijken. De iep heeft daar schitterende bloesems aan takken die nu in een vaas in mijn woning staan te pronken.
________________

28 januari 2020
________________Zo, dit was de winter 2019/220. Die duurde van 13.57 tot 14.42 uur. Drie kwartier lang prachtige dikke vlokken. Een half uur later was alles weg en was het weer gewoon lente. De gele kornoelje al in bloei.
Op 31 januari wordt er een nieuw warmterecord gebroken: In De Bilt wordt er een temperatuur gemeten van 12,5 graden. De verwachting voor februari: grijs en regenachtig, met slechts een kleine kans dat het nog echt winter wordt.
________________

16 januari 2020
________________Een bruine kikker wordt wreed uit zijn winterslaap gerukt door een soepeend

________________

10 januari 2020
________________Mooie luchten boven het plantsoen