________________

3 december 2018
________________



Randy en de grote alexanderparkiet die sinds enkele maanden in het Noorderplantsoen zit, hielden aanvankelijk een gereserveerde afstand. Dat is niet zo vreemd, want het zijn beide mannen en hun oorsprong ligt in een verschillend continent. Maar de laatste tijd lijken ze wat toenadering te zoeken. Ze zitten regelmatig in elkaars buurt in de hoge wilgen op het eilandje bij de Kerklaan. Luid roepend. En vandaag vlogen ze zelfs samen de Oranjewijk in.

________________

25 oktober 2018
________________



Op 5 oktober werd er in een tuin aan de Grachtstraat een Grote Alexanderparkiet ontdekt. Sindsdien wordt hij regelmatig in het Noorderplantsoen waargenomen. We waren natuurlijk reuze benieuwd wat er zou gebeuren als hij de Senegalpapegaai zou ontmoeten. Vandaag (25-10) zag ik ze beide op dezelfde plek, bij het kruispunt Kerklaan/Leliesingel. Allebei luid roepend. Maar ze lijken niet echt in elkaar geďnteresseerd en trekken niet met elkaar op. Dat komt vast omdat de Grote Alexanderparkiet ook een man is. Ontzettend jammer, maar helaas geen kameraadje voor Randy!

________________

18 oktober 2018
________________

Als een 1 aprilgrap liggen ze her en der op de loopplankjes,
de schildpadden van het Noorderplantsoen. Pas als je dichterbij komt zie je dat ze je met hun uitdrukkingsloze ogen nauwkeurig in de gaten houden, klaar om schielijk onder water te verdwijnen. Nee, het zijn geen lachebekjes, deze prehistorisch aandoende exoten met hun vervaarlijke kaken.

Sinds jaar en dag herbergt het Noorderplantsoen een flink aantal moerasschildpadden: roodwang-, geelwang-, geelbuik- en landkaartschildpadden. Ze zijn afkomstig uit gebieden die zich uitstrekken van Noordoost-Mexico en het oosten van de VS, tot Zuid-Canada.

Vroeger zag je in het plantsoen vrijwel uitsluitend roodwangschildpadden. In 1998 is echter de import van roodwangschildpadden in Europa verboden, waardoor er vraag naar andere soorten ontstond. Inmiddels is ook de handel in geelwang- en geelbuikschildpadden verboden.

Ze komen in de vijvers terecht omdat mensen er genoeg van hebben en ze in het plantsoen de “vrijheid” geven.

Lees verder...

________________

20 augustus 2018
________________



18 augustus is de wilg in vijver 4 van het Noorderplantsoen omgevallen. Door de hoge temperaturen van de laatste tijd volkomen uitgedroogd, in elkaar gezakt en gekapseisd. De nijlganzen RKW4/RFW1 zwemmen er verdwaasd omheen. De boom waar zij jarenlang onbetwist hun broedplek hadden, heeft de geest gegeven. Zij zullen een nieuwe boom moeten zoeken en komend voorjaar met de andere nijlganzen mee moeten doen met het gekrakeel in de strijd om een territorium. Ook de grote bonte specht, de kauw, de soepeend en de spreeuw gaan hun broedplaats missen.
En die prachtige parasiet, de schubbige bundelzwam, zal maar moeten afwachten of de gemeente het restje stam zal laten staan, waaruit die ieder najaar weer tevoorschijn kwam.



Helaas, een paar dagen later werden de laatste sporen van zijn bestaan door stoere mannen weg gefreesd door de Piranha.

________________

3 april 2018
________________



Afgelopen week zijn er in totaal 20 nijlganzenpullen uit het ei gekropen in het Noorderplantsoen. En er zijn er ook nog in de maak! Ze komen eraan!

________________

7 februari 2018
________________



Sneeuwklokjes en winterakonietjes geven hoop dat het toch weer lente wordt.

________________

13 januari 2018
________________



Sinds enkele weken zit er een heel bijzonder eendje in de vijver bij de Noorderbuitensingel. Het is een juveniele bahamapijlstaart, een escape dus. Hij/zij heeft een geel ringetje om haar linkerpoot met de code D9[verticaal 17]H970[verticaal EE]. Dat betekent dat de vogel in Duitsland is geringd. Dus ofwel is hij in Duitsland ontsnapt en hierheen gevlogen, ofwel is hij in Duitsland gekocht (kost ongeveer 20 euro) en in Nederland ontsnapt of losgelaten.
Een reden om hoenderen los te laten kan de strengere regelreving (ophokplicht) wegens de vogelgriep zijn. Bovendien mogen ze sinds vorig jaar niet meer worden geleewiekt waardoor ze kunnen vliegen als ze opgroeien. Deze kan inderdaad goed vliegen heb ik al kunnen zien.
Bahamapijlstaarten leven van oorsprong in Zuid-Amerika en zijn niet goed bestand tegen strenge winters in ons klimaat.

________________

6 januari 2018
________________



Snel naar buiten om die prachtige paddenstoelen in het Noorderplantsoen te zien! Ze groeien momenteel direct tegenover de ingang van Mamamini, Noorderbinnensingel 100, op een paar liggende boomstammen. Judasoren in alle stadia van groei.