________________

24 december 2016
________________



Op de valreep dit jaar toch nog een ijsvogeltje in het plantsoen gescoord!

________________

17 december 2016
________________



Er is onlangs in het Noorderplantsoen een groot aantal zieke monumentale bomen omgehakt en verwijderd. Daarvoor in de plaats zijn er 27 nieuwe bomen geplant: rodondendrons, eiken, beuken, iepen, Italiaanse populieren en Nordmann sparren. Die laatste kennen wij als kerstbomen. Buurtgenoten tuigden één daarvan feestelijk op met slingers en ballen.
De bomen waren onder de grond met kippengaas verankerd om struikroof tegen te gaan, maar dit mocht niet baten. Binnen een paar dagen hadden vandalen er twee gesloopt.

________________

29 november 2016
________________

Je wilt natuurlijk het liefst geen partij kiezen in zo'n echtelijk drama, maar ik begin nu toch echt te geloven dat het aan de man ligt. Dat ie niet helemaal spoort, of dat ie toch tegenvalt als je hem beter leert kennen. Misschien ruikt ie uit zijn bek.
In ieder geval: sinds 11 november is hij weer zielig en alleen in het Noorderplantsoen. Ook zijn derde vrouwtje is hem gesmeerd naar het Reitdiep. Ze laat zich daar gezellig voeren door de bewoners van de woonschepen en zoekt soms het gezelschap van haar voorgangster op. Ze is goed te herkennen, want ze heeft een dun blauw ringetje aan haar linker poot.

________________

07 september 2016
________________



Sinds een paar dagen zwemt er weer een zeer tevreden knobbelzwaan in de vijver bij de Ebbingestraat. Nadat hij zijn opgedrongen bruid heeft verstoten heeft hij het nu heel erg naar de zin met een nieuw wijfje. Jaja, voor zolang het duurt...
De afgewezen bruid heeft het overigens heel erg naar de zin in het nabijgelegen Reitdiep. Dus nu is iedereen gelukkig.

________________

15 augustus 2016
________________



Enkele maanden geleden werd er in het Noorderplantsoen een zwanenvrouw geplaatst ter vervanging van de overleden partner van de zwanenman. Het leek in eerste instantie best te klikken tussen die twee. De man was blij verrast, dachten we, maar zijn genegenheid bekoelde snel. Hij begon haar weg te jagen als ze in zijn buurt kwam en duldde haar aanwezigheid niet meer. Zij vond het welletjes en heeft haar biezen gepakt. Dwz, ze is de weg overgestoken naar het Reitdiep waar ze zich nu laat verwennen door de bewoners van de woonschepen.

________________

17 juli 2016
________________

Is het u wel eens opgevallen dat er in het plantsoen bijna geen eendenkuikentjes meer te zien zijn? Of ze zijn er maar heel even: schattige, pluizige bolletjes die bij iedereen vertedering oproepen. En daarna zijn ze verdwenen. Slechts een enkel kuikentje groeit op tot een volwassen eend.

De werkgroep Stadsecologie van het IVN Groningen heeft er dit jaar onderzoek naar gedaan. Wat is de overlevingskans van de eendenkuikentjes in het Noorderplantsoen?
Van januari t/m augustus werden alle volwassen (soep)eenden geteld. In januari lagen de waargenomen aantallen tussen de 80-93; daarna namen de waarnemingen af, met een minimum in mei: 35-62; vervolgens namen ze weer toe: in augustus 73-81. Interessant was de aantalsverhouding tussen mannen en vrouwen: er waren 3 keer zoveel mannen als vrouwen.

Er hebben dit jaar minimaal 11 vrouwtjes in het Noorderplantsoen gebroed. In totaal zijn er 73 kuikentjes waargenomen, waarvan verreweg de meeste binnen korte tijd verdwenen. Vooral blauwe reigers, meeuwen en katten waren daarvan een belangrijke oorzaak, mogelijk ook ratten en grote vissen. Verder vond bedreiging plaats door honden, nijlganzen, meerkoeten en soortgenoten.
Van deze 73 kuikentjes zijn slechts 4 erin geslaagd om volwassen te worden. Dit zijn de 4 jongen op de onderste foto, samen met hun trotse moeder. Deze moedereend heeft 2 legsels geproduceerd: een met 15 en een met 11 kuikens. Dat er maar 4 van haar 26 jongen overleefd hebben is een wel heel mager resultaat. Maar goed, zij is de enige moedereend die erin slaagde om jongen groot te brengen. Dit deed ze hoofdzakelijk in de vijver met de fonteinen. Hier leken de omstandigheden om kuikentjes te beschermen het meest geschikt wegens de aanwezigheid van veel waterplanten en begroeiing rondom de vijver.
Helaas kwam de blauwe reiger hier iedere dag langs voor zijn dagelijkse snack.

Het volledige rapport is in pdf via mail verkrijgbaar (la.tiesinga@gmail.com).

________________

09 juni 2016
________________

Vandaag is er door Trizin Hof een vrouwtjeszwaan geplaatst bij de rouwende weduwnaar. Zijn vrouwtje is vorige week om onduidelijke redenen doodgegaan terwijl ze nog op een nest met 2 eieren zat. Hij vindt zijn nieuwe date heel leuk, want hij begon zwaar te knorren toen hij haar spotte en was niet meer bij haar weg te slaan.
Ze is slachtoffer van een zwanendrifter in de provincie. Ze kan niet vliegen, heeft geen goede conditie en het lukt haar nog niet om de kant op te komen. Maar ze lijkt op haar gemak, eet non-stop en zal dus wel spoedig aansterken.

________________

24 januari 2016
________________



Vandaag heeft een mandarijneendenman zijn toevlucht gezocht bij ons, in het Noorderplantsoen. Er ligt nog ijs. Het is een beetje afzien voor het gevogelte, dus geef het maar wat extra brood. Het is waarschijnlijk dat hij hier wel enige tijd blijft, want hij heeft een groene pootring met inscriptie en hij is geleewiekt. Hij kan dus niet vliegen, dus hopelijk valt er nog een vrouwtje uit de lucht.

________________

7 januari 2016
________________



3 dagen code rood. Door het ijzel gegijzeld, maar voor de kinderen was het leuk.