________________

13 november 2015
________________________________

5 november 2015
________________

www.gemeente.groningen.nl:

Het Noorderplantsoen is in balans, vindt de gemeenteraad. De deelnemers aan een Stadspanel-enquête over het Noorderplantsoen gaven het park gemiddeld een 7,9. En 83 % van hen ervaart geen overlast. Daarom hoeft er van de meerderheid van de partijen in de raad niet echt iets met het park te veranderen, bleek tijdens de raadsvergadering op woensdag 28 oktober.

De gemeenteraad heeft de afgelopen maanden met onder meer een Stadspanel-onderzoek de meningen uit de Stad over het Noorderplantsoen gepeild. Daaruit blijkt dat er grote tevredenheid is over het park. Maar uit een debat over het Noorderplantsoen tijdens het festival Noorderzon bleek ook dat direct omwonenden soms veel overlast ervaren, vooral van barbecues. Om overlast aan te pakken dienden de Stadspartij en de ChristenUnie een aantal moties in om onder meer tot barbecue-vrije zones in het park te komen en om de handhaving te na 22.00 uur te verbeteren. Maar zij kregen geen van de andere partijen mee. Dat er overlast voorkomt, werd erkend, vooral op mooie dagen. “Maar is die overlast zo gigantisch om met verboden te komen?”, vroeg Carlo Schimmel van D66 zich af. “Nee.”
________________

30 oktober 2015
________________Bladblazers blazen de herfst weg.

Het weggedeelte bij de voederplaats is versperd door graafactiviteiten. Er komt een nieuwe duiker. Bij een eerdere poging jaren geleden stuitten ze op een barrière. Er werd toen gekozen voor een smalle verbinding op een meer toegankelijke plek. Maar deze keer pakken ze door. Er komen nu flinke joekels te liggen die de doorstroming moeten bevorderen.
________________

21 oktober 2015
________________

In de nacht van 19/20 oktober is een hoge wilg bij de Kerklaan omgevallen. Snif!
________________

8 oktober 2015
________________Het is paddenstoelenseizoen. Heerlijk! En lekker!
Er is een aantal smakelijke soorten in het Noorderplantsoen. Van linksboven naar rechtsonder: weidechampignon, roodstelige fluweelboleet, zwavelzwam, geschubde inktzwam (alleen in jong stadium), reuzenbovist (voor de grote gezinnen), fluweelpootje (alleen de hoedjes).
________________

21 september 2015
________________Sinds begin maart 2015 is de Nijlgans met kleurring WVY7 (vrouw) in het plantsoen aanwezig, samen met een ongeringde man. Deze vrouw is in juli 2010 bij de vijver aan de Hamburgerstraat geboren. Op de foto hiernaast deed ze daar haar eerste pogingen om te vliegen.
Dit jaar kreeg ze op 14 mei zeven kuikens waarvan vijf het hebben overleefd, ook de Noorderzon. De andere twee waren al binnen 3 dagen verdwenen, oorzaak onbekend. Ze houden zich op bij de voederplaats (zie foto boven).
De jongen kregen de ringen RSW3, RSW4, RSW7.

________________

30 juli 2015
________________

Op zondag 9 augustus gaat de natuurfilm van bioloog Hilco Jansma in Forum Images in première. Het is een prachtige documentaire over het dierenleven in het Noorderplantsoen geworden. Ruim een jaar lang kon je Hilco vrijwel dagelijks in het plantsoen aantreffen met zijn filmcamera. Gelukkig maar dat hij in deze buurt woont. Met een eindeloos geduld legde hij het reilen en zeilen van vooral de vogels vast. Erg de moeite waard! Spannend ook!
De film is te zien in Forum Images en op de Noorderzon.
________________

15 juni 2015
________________Frank Majoor was maandag 15 juni in Groningen en heeft tijdens een rondje langs de vijvers van Stad 19 Nijlganzen een ringetje omgedaan, waaronder ook de zeven kuikens van W1YZ-RRW0 in het Noorderplantsoen. Van de 14 aanwezige Nijlganzen in het plantsoen zijn er nu 13 geringd.
________________

25 mei 2015
________________


Hoera! Het wordt eindelijk lente op mijn balkon aan het Noorderplantsoen.

________________

25 februari 2015
________________


Er wordt weer driftig gekapt in het Noorderplantsoen. Foto: Jan Allex de Roos.