________________

28 juli 2014
________________

Mocht u vandaag een groep volwassenen nogal raar hebben zien doen:



dat waren vogelaars die geprobeerd hebben om de jongen van het Nijlganzenpaar W1YZ-W9YZ te vangen om ze te kunnen ringen. 10 van de 17 jonkies hebben een rode en een witte kleurring aan hun poot gekregen. Van de man W9YZ waren de ringen gebroken. Die is opnieuw geringd: rood R en wit 0.
________________

02 juli 2014
________________

Aan de voet van de fontein aan de Nieuwe Ebbingestraat maakt een Meerkoet ieder jaar een nest. Zo ook dit jaar.
Maar nu wordt dit nest bevolkt door zes schildpadden. Ze passen er maar net op.



Zojuist kwam de Meerkoet terug en joeg ze alle zes weg en begon meteen het nest te verstevigen met nieuwe takjes. Dat is eigenlijk een beetje flauw, want de jongen zijn al aardig opgeschoten en ze hebben het nest helemaal niet meer nodig.
Zogauw de Meerkoet vertrokken was klom de eerste schildpad alweer op het nest.

________________

05 juni 2014
________________

Geboortegolf en adoptie

W1YZ (vrouw) en W9YZ (man) zijn al jarenlang het vaste nijlganzenbroedpaar met als territorium de vijver e.o. tussen Kerklaan en voederplaats in het Noorderplantsoen. Ze kregen op 26 maart 2014 1 jong. W1YZ was op een gegeven moment begonnen met een tweede legsel. Gisteren (4 juni) kreeg zij 9 jongen.
In de westelijke vijver vlakbij had zich een ander Nijlganzenpaar gevestigd. Ze hielden zich erg stil, anders zouden ze wel zijn weggejaagd door het vaste dominante paar.



Kom ik vandaag in het Noorderplantsoen en zie ik W1YZ bovenop haar 9 kuikens zitten aan de rand van de vijver. Als ik dichterbij kom begint ze hard te gakken, ze staat op en loopt, met de 9 kuikens achter haar aan, een stukje verderop.



Plotseling zie ik haar partner W9YZ de hoek om komen met 10 rennende kuikentjes achter zich aan! En daarachteraan Klaas van Dijk en Hilco Jansma, Hilco met een filmcamera. Hilco heeft gezien dat W9YZ vandaag bij de voederplaats met een Nijlgans heeft gevochten. Hij heeft waarschijnlijk de ouders van de 10 jonkies die zojuist waren geboren weggejaagd of gedood.



Er volgt nu een ontroerende ontmoeting tussen W1YZ en de 10 jonkies van een ander. Ze kijkt er helemaal niet vreemd van op, doet er niet moeilijk over en accepteert dat alle 19 jonkies onder haar vleugels wegkruipen. Het jong uit haar eerste legsel staat er aanvankelijk wat besluiteloos bij, maar dan wurmt hij zich ook onder haar vleugels, waarbij zijn kont, wegens plaatsgebrek, mallotig uitsteekt.


________________

30 april 2014
________________

Persbericht
Groningen, 30 april 2014
Door: Maricée Ten Bosch

Kamerverhuur gerestaureerde watertoren
De watertoren achter de Nieuwe Ebbingestraat biedt 17 nieuwe kamers op het Noorden en Oosten. Rond 30 april worden de toekomstige bewoners terug verwacht uit het winterverblijf in Afrika. De kamers zijn gestoffeerd en kunnen per direct in gebruik worden genomen.

Samenwerking
De restauratie van de watertoren bood een uitgelezen kans om Gierzwaluwen, want daarover gaat het hier, van extra nestgelegenheid te voorzien. Dankzij medewerking van De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), aannemer Jurriëns en NESK, het bedrijf dat de toren gaat exploiteren, is een lang gekoesterde wens van de Stadsvogelwerkgroep van Avifauna Groningen (SVWG) gerealiseerd. De nestkasten hangen onder het metselwerk, in de buurt van de gietijzeren steunen en zijn met het blote oog te zien.

Beschermen van ultieme stadsvogel
“Door renovatie of sloop raken Gierzwaluwen elk jaar nestplekken kwijt die vaak generaties lang in gebruik zijn. Samen met de stadsecologen zorgen wij zo veel mogelijk voor vervangende nestgelegenheid. De watertoren is een perfecte plek door de vrije aanvliegroute en de hoogte, we zijn hier erg blij mee”, zegt Maricée Ten Bosch, tevens stadsvogeladviseur voor Vogelbescherming Nederland. De Gierzwaluw is van oorsprong een rotsvogel. Met gebouwen als rotsen voelt hij zich thuis in de stad. Een Gierzwaluw doet alles in de lucht: eten, slapen, drinken, paren! Pootjes heeft hij alleen om aan muren te hangen, lopen kan hij niet. Naar beneden komt hij dan ook alleen om te nestelen. Honderd dagen zijn de vogels hier. In augustus vertrekken ze weer naar Afrika. Elke vogel eet zo’n 20.000 insecten per dag. Nuttige dieren dus!

Financiering
Ten Bosch had een bedragje over van een eerder nestkastenproject dat met geld van GoedIdee uitgevoerd werd. NESK was gecharmeerd van het idee en nam een aantal nestkasten voor zijn rekening; de rest van het geld kreeg Ten Bosch uit eigen vriendenkring bij elkaar. SOGK en Jurriëns zorgden er tenslotte voor dat de kasten kwamen te hangen.
________________

12 april 2014
________________



De lente is dit jaar heel vroeg losgebarsten. De vogels maken plaats voor honderden zonaanbidders en dagjesmensen, compleet met wegwerpbarbecue.
De Nijlganzen zijn er het eerst bij. Bij het paar wit9-geelY is er op 26 maart één nakomeling uit het ei gekropen. Een beetje zuinig, dat wel, maar ze zullen ongetwijfeld voor nog een tweede nest gaan zorgen. Het paar roodK-wit4/roodF-wit1 heeft op 31 maart 6 kuikentjes gekregen. Daar wordt het nog spannend want ik heb gezien hoe de vrouw daarna, toen haar partner even weg was, twee maal met een vreemde nijlgans heeft gepaard.
Heeft u trouwens het gekrakeel gehoord van al die Nijlganzen die zich wekenlang boven in de wilgen bij de Moesstraat bevonden? Soms zaten er wel zes tegelijk. De buurtbewoners zijn er gek van geworden. Maar nu is de rust weergekeerd.
Nu hoor je nog af en toe het geschreeuw van de Kleine Mantelmeeuwen in de vijver bij de voederplaats en het gekoer van de doffers die opgewonden achter de vrouwtjes aan lopen. Maar die doen dat het hele jaar door, dus dat geldt niet.

Op 9 april zijn er twee Knobbelzwanen in de vijver te water gelaten door Trizin Hof van Akka's Ganzenparadijs. Het is een hernieuwde poging, want vijf jaar geleden heeft hij er ook al eens twee Zwarte Zwanen geplaatst. Eén daarvan werd al heel snel door een hond doodgebeten, waarna Trizin de ander maar weer terughaalde. Maar deze Knobbelzwanen zien er heel imposant uit. De ganzen en de Nijlganzen hebben ontzag voor hen en schuiven mopperend een stukje op. Beide hebben beschadigde vleugels. De een is aangeschoten door een jager, de ander is tegen een hoogspanningskabel aangevlogen. Als ik mij niet vergis zijn het beide mannetjes, gezien hun grote knobbels. Dus veel jonkies zullen er niet van komen.
________________

26 januari 2014
________________


De eerste sneeuw in 2014