________________

30 november 2012
________________

Senegalpapegaai vindt maatje

Gister fietste ik door het Noorderplantsoen. Van verre hoorde ik al die roep die je doet denken aan vakanties in verre landen.He, hij is er weer, dacht ik en zette mijn fiets een standje hoger om hem op tijd te kunnen betrappen met mijn camera. Bij de mannenpisbakken zette ik mijn fiets neer, want daar zat ie. Anders zou ik daar natuurlijk niet mijn fiets geparkeerd hebben. Maar het was een andere papegaaiachtige. Helemaal groen, met een een turkooise lange staart. Voordat ik een fatsoenlijke foto kon maken vloog hij al weg en ik heb hem niet meer teruggevonden. Direct nadat ie er vandoor ging, vloog er NOG een papegaai uit die appelboom. Dat was 'Randy' de Senegalpapegaai. een van de oudste bewoners van het Noorderplantsoen.
Hij heeft eindelijk een maatje gevonden! Waarschijnlijk is het een Halsbandparkiet.

Een paar uur later ben ik nog weer even gaan kijken hoe het met de papegaaienromance ging. De Halsbandparkiet landde aan de overkant van het water op de bast van een boom. Daarna vlooeg hij weer terug naar een wilg aan de kant van het pad waar ik stond. Hij scharrelde er nog even wat rond en verdween toen in een holletje. Het is de negende wilg, gezien vanaf de Kerklaan. Randy heeft zijn holletje in de eerste wilg, gezien vanaf de Kerklaan.

Vandaag opnieuw even wezen kijken. Randy zat keihard te krijsen in de wilg voor het holletje van de parkiet en hij deed allerlei kunstjes. Ze vlogen elkaar voortdurend achterna, waarbij Randy de meest actieve rol had. Hij ziet er echt gelukkig uit!

De Nijlganzen wit9/geelZ en wit1/geelZ zijn ook weer terug bij de voederplaats. Ik ben benieuwd hoeveel jongen ze dit jaar gaan krijgen.

________________

21 mei 2012
________________

De jonge Nijlganzen in het Noorderplantsoen zijn vandaag geringd door Jeroen Nachtegaal. Hier kunt u een fotoreportage van het ringen bekijken.

________________

20 mei 2012
________________

Het is mei en dan hebben zo'n beetje alle vogels een ei gelegd. De Nijlganzen van de voederplaats waren er al vroeg bij en hebben een flink aantal eieren uitgebroed waarvan nu nog 5 jonkies over zijn. Die zijn nu al vliegvlug, dus zullen ze weldra vertrekken. Andere Nijlganzen in het plantsoen zijn nog op zoek naar een geschikte broedgelegenheid lijkt wel. Ik ben benieuwd wat daar uit komt.

Het nest Meerkoetjes aan de Ebbingestraat heeft 6 nakomelingen opgeleverd. Dat is een heleboel. Een boel ook om te beschermen, bijvoorbeeld tegen die Nijlganzen.

________________

19 maart 2012
________________

Bericht van de gemeente Groningen:
KIOSK MET WC'S IN NOORDERPLANTSOEN

Er komt een kiosk in het Noorderplantsoen met wcs en waar je ook wat te eten en drinken kunt kopen. De kiosk staat vanaf 2013 van april tot en met september op het kruispunt Leliesingel en de Nassaulaan. Een exploitant houdt de wcs en het gebied rond de kiosk schoon.

De kiosk met de wcs moet ervoor zorgen dat mensen die in het Noorderplantsoen recreren niet meer hun behoeften in de bosjes doen. Afgelopen zomers stonden er wel mobiele toiletten in het park, maar daar kwamen regelmatig klachten over. Op deze toiletten was geen controle, bij de kiosk wel.

Gehandicapten
Dit jaar komen er nog wel tijdelijke toiletunits, ook geschikt voor gehandicapten. Deze wcs worden regelmatig schoongemaakt, belooft de gemeente, om vervuiling zo veel mogelijk te voorkomen.

Minerva
De kiosk in het Noorderplantsoen moet een mooi ontwerp krijgen, vindt het college van B&W. Daarom komt er een prijsvraag onder pas afgestudeerden van de Academie voor Bouwkunst en de pas afgestudeerde binnenhuisarchitecten van Academie Minerva.

________________

4 maart 2012
________________

Het nijlganzenpaar met de ringen man wit9/geelZ en vrouw wit1/geelZ dat zich steeds bij de voederplaats ophield, heeft vijf jonkies gekregen. Nu maar eens zien of die allemaal in leven blijven. Ze zijn verhuisd naar de volgende vijver, ter hoogte van de Bergstraat.

Bij de Ebbingestraat zijn eveneens twee Nijlganzen gearriveerd. Een daarvan heeft een metalen ring boven aan de poot met de code 8.016.066. Deze Nijlgans zat hier vorig jaar ook regelmatig, maar heeft hier toen niet gebroed. Het is een jong van man wit9/geelZ en vrouw wit1/geelZ, geboren in het Noorderplantsoen in 2009.

Het wordt lente!

________________

4 januari 2012
________________

Vandaag is er een Grote Zaagbek in het Noorderplantsoen geland; een mannetje. Voor zover ik weet is dat nog nooit eerder gebeurd. De Grote Zaagbek is een zee-eend die in de winter in ons land aan de kust, in grotere binnenwateren en riviermondingen te vinden is. Om in onze plantsoenvijver te landen heeft ie al echt moeten mikken. Hij eet vis en daarvan zit er genoeg in de vijvers, dus hij zal niet verhongeren. Die vissen zal hij moeten delen met de Aalscholvers. U hoeft dus niet te proberen om hem met brood te lokken. Hij is bovendien heel erg schuw, dus ik denk dat hij niet lang zal blijven, zo helemaal alleen, in het drukke Noorderplantsoen.

Verder zwemmen er momenteel 7 Kuifeendjes rond. Ook leuk.