________________

24 december 2011
________________

Vandaag een Kokmeeuw gezien bij de voederplaats, met een metalen ring en een zwarte ring met de code P956. Deze waarneming opgestuurd naar het betrokken vogelringstation in Litouwen.
De vogel is op 16 juni 2011 als jonkie geringd in Litouwen, Klaipeda, Lietuva, door ringer Vytautas Pareigis.
Op 27 september is hij in Polen, in de buurt van Gdansk, waargenomen bij de kust. Op 28 november zat hij in Groningen, bij de Ostadevijver en vandaag dus bij de voederplaats in het Noorderplantsoen.

De Kokmeeuwen waren trouwens erg opvliegerig vanwege de knallen die al overal in de stad te horen zijn. Op radarbeelden is te zien hoe overal om 24.00 uur in de oudejaarsnacht de vogels massaal de lucht in gaan. Ze zullen blij zijn als het weer nieuwjaar is.

________________

14 november 2011
________________

De Senegalpapegaai zat gister hoog in een wilg weer luid te krijsen in het zonnetje. Het geel van zijn verenkleed spatte eraf en menig plantsoenwandelaar hield de pas in om hem te bewonderen. Het is een mannetje en zit al minstens elf jaar in het Noorderplantsoen.
Klaas van Dijk heeft een aantal feiten op een rijtje gezet, naar aanleiding van een vraag hoe hij de winter doorkomt en wat hij eigenlijk eet:

Ik en anderen hebben van verschillende mensen begrepen dat de Senegalparkiet 's winters ook meeëet van vogelvoer in de buurt. Het kan ook goed dat er omwonenden zijn (dus mensen in de nabije omgeving) die de Senegalparkiet in hun tuin bijvoeren. Maar details hierover zijn mij niet bekend. Tegelijkertijd heb ik verschillende malen gezien dat de vogel foerageert op zaden, knoppen en vruchten van bomen en struiken die in het Noorderplantsoen staan. Ik heb hem onder andere zien foerageren in es, Kaukasische vleugelnoot en taxus. Senegalparkieten staan erom bekend dat ze een breed scala aan zaden, vruchten en knoppen van allerlei soorten bomen en stuiken als voedsel kunnen gebruiken. M.i. is bij de vogel in het Noorderplantsoen het voedselaanbod (zeker gezien de enorme variatie aan bomen en struiken) geen beperkende factor.

Er zijn -in het verleden?- een aantal gevallen bekend van succesvol broeden van Senegalparkiet (onder andere in Nederland en in Duitsland), maar het zijn tot nu toe -voor zover mij bekend- geïsoleerde gevallen.

Vriendelijke groeten,
Klaas van Dijk


Trouwens, vorige week zijn de twee Nijlganzen, man wit9/geelZ en vrouw wit1/geelZ, in het Noorderplantsoen teruggekeerd. Er is zelfs alweer een paring geweest, dus wie weet hebben we wel kuikentjes met kerst.

________________

26 juli 2011
________________

De wederwaardigheden van een familie Nijlganzen van het Noorderplantsoen

Vorig jaar heeft een koppel Nijlganzen dat zich bij de voederplaats in het Noorderplantsoen ophield acht jongen grootgebracht. In dat jaar kregen ze metalen ringen aan de poten. Toen er dit jaar opnieuw Nijlganzen gingen broeden was aan de ringen te zien dat het om hetzelfde paartje ging.

Op 29 maart werden er drie jongen geboren waarvan uiteindelijk slechts één jong succesvol is opgegroeid. Op 8 juni kregen ze, naast de metalen ring, kleurringen aan beide poten: de vrouw wit1/geelZ, de man wit9/geelZ, het jong wit7/geelZ.
Op 12 juni is de hele familie verhuisd naar de zwaaikom van de Wilhelminakade, maar twee dagen later zag ik ze al weer terug in het Noorderplantsoen, in de vijver bij de brug. Op 19 juni zijn ze voor het laatst in het plantsoen waargenomen.

In juli/augustus komen Nijlganzen in de rui. Ze kunnen dan niet meer vliegen en zodra hun jongen vliegvlug zijn zoeken ze daarom een veilige plek om te ruien. Het is niet bekend waar ze dan heengaan.
Maar van deze familie weten we het nu wel. Op 18 juli werden ze alledrie waargenomen bij de Oostersluis in Groningen, temidden van een grote groep Nijlganzen waarvan het grootste deel aan het ruien is. Ze zitten er nog steeds. Dat is een wel heel leuke ontdekking.
Nu ze niet kunnen vliegen zijn ze erg schuw en waakzaam en blijven ze uit de buurt van mensen. Het jong wit7/geelZ kan uiteraard wel vliegen nu en gaat onbekommerd zijn eigen gang daar.

Het zou natuurlijk erg leuk zijn om te weten waar ze vervolgens, na de rui, heengaan. Dus als u een gekleurringde Nijlgans ziet, zou u dat dan willen melden aan de ringer Frank Majoor, e-mail f.majoor5@upcmail.nl? U kunt hier van alles over zijn onderzoek bij Nijlganzen lezen.

Een van de jonkies van 2010 verscheen in april van dit jaar, samen met een partner, bij de plantsoenvijver die grenst aan de Ebbingestraat. Ze hebben er gepaard, maar ze zijn al snel weer vertrokken.
Nu maar afwachten wie er de volgende lente in het Noorderplantsoen terugkomen.



________________

05 april 2011
________________

Het paartje Nijlgans heeft drie jongen gekregen, vermoedelijk op 29 maart geboren. Een mager resultaat voor een Nijlgans. Eén daarvan heeft het niet overleefd, zodat het er nu nog maar twee zijn.
De kleintjes zijn al dol op brood. Ze schromen niet om het voor de snavel van een stadsduif of een Kokmeeuw weg te snaaien, maar bij Meerkoeten blijven ze uit de buurt. De man Nijlgans ziet vooral gevaar in de soepeenden. Die werken als een rode lap op een stier op hem; hij stormt furieus op ze af en hakt erop in. Duiven en Kokmeeuwen interesseren hem niet zo. Die krijgen alleen terloops een opdoffer als ze hem in de weg lopen.

Vandaag waren er trouwens heel veel hongerige Kleine Mantelmeeuwen. Een stuk of dertig. Die lusten wel een klein lief papegaaiduikertje, stormvogeltje of nijlgansje. Het echtpaar Nijlgans vertrok dan ook wijselijk met de kids naar de veilige overkant en liet het brood aan hen over.

________________

24 maart 2011
________________

Vandaag geprobeerd een foto te maken van precies dezelfde plaats in het Noorderplantsoen waarvan een ansichtkaart van bestaat uit 1908. Het gaat om de plek bij de voederplaats aan de Leliesingel.
U kunt het resultaat vinden onder "kaarten".

________________

09 maart 2011
________________

Wit E8MK was vandaag weer terug in Maastricht! Waarschijnlijk een kwestie van retirer pour mieux sauter.

________________

05 maart 2011
________________

Het vrouwtje Nijlgans zit ergens in een holle boom te broeden. Hoogstwaarschijnlijk in dezelfde boom als vorig jaar en het jaar dáárvoor. Het mannetje loopt dagelijks bij de voederplaats te bedelen om brood. Hij durft het nog niet uit de hand aan te nemen.
Vandaag kwam ineens het vrouwtje luid roepend aangevlogen. Nadat ze bij de voederplaats geland was sprong de man er direct bovenop en verzekerde zich opnieuw van zijn nageslacht. Daarna probeerde het vrouwtje brood te bemachtigen terwijl de man alleen maar waaks vlakbij haar in de buurt stond. Ze vlogen samen een rondje om het plantsoen heen en landden weer op de voederplaats. Zelfde verhaal: de vrouw aan het foerageren en de man op de wacht.
Na een kwartier vlogen ze samen weg richting holle boom.
Voor de toeschouwer: de man heeft een metalen ring hoog aan de rechter poot en de vrouw dito aan de linkerpoot.

________________

21 februari 2011
________________

Na een rustige zomer, herfst en winter zonder veel bijzondere gebeurtenissen in het Noorderplantsoen, komt de lente er weer aan.
Het nijlganzenpaartje dat in juli geringd was is vorige week weer naar de plantsoenvijver teruggekeerd.
Er loop sinds enige tijd een nogal mottige gans eenzaam rond bij de voederplaats. Het ziet er naar uit dat die niet kan zwemmen en zich daarom niet kan aansluiten bij de kudde. Dus, hondeneigenaren, letten jullie wel een beetje op?
Vorige week trof ik er de eerste Kleine Mantelmeeuw aan en ook de Kokmeeuwen raken weer op drift. Onderstaande foto schoot ik vandaag. Min of meer toevallig was zijn ring duidelijk af te lezen: wit E8MK. Een uur later ontving ik zijn 'lifehistory' via Frank Majoor van het Vogeltrekstation Arnhem. Wit E8MK, een man, is in 2007 in Malmo, Zweden, geringd. In 2008, 2009 en 2010 werd hij waargenomen in Maastricht. In juli 2010 opnieuw gezien in Malmö. Op 6 februari 2011 weer waargenomen in Maastricht en vandaag, 21 februari, heeft hij, op weg naar Malmö, even een tussenstop gemaakt in het Noorderplantsoen! Leuk om te weten toch?