________________

10 augustus 2007
________________


De rioolwateropvangzakken in vijver 3 komen op sommige plekken aan de oppervlakte. Vogels nemen ze meteen in gebruik als rustplaats.


Dit jaar zijn er weer schildpadjes gedumpt in de vijver. Een nieuwe soort voor zover ik het kan bekijken. Andere jaren waren het steeds Roodwangschildpadden (links), maar deze missen de rode wangetjes (rechts) en hebben een wat andere tekening.

Na een maandenlange rust in het plantsoen vinden nu weer de voorbereidingen plaats voor de Noorderzon, het jaarlijks terugkerend theaterfestival

________________

30 maart 2007
________________

We hebben om 15.00 uur afgesproken in het Noorderplantsoen bij het eilandje naast de Kerklaan. Geen date te bekennen, alleen Miep, de soepgans, die mij knuffelig om de hals vliegt.
Als ik na 10 minuten wachten op het punt sta om weer huiswaarts te keren rijdt er een auto voor met een aanhangwagen met een klein bootje erin.
Een aantrekkelijke jongeman achter het stuur grijnst al zijn witte tanden bloot en zwaait.
Ik zwaai maar wat terug want dit kan geen kwaad lijkt mij zo.
En jawel, het is Martin Hof, http://www.hofganzen.nl/ , de man die een jaar geleden door de gemeente Groningen, i.c. de stadsecoloog Wout Veldstra, is aangezocht om het soepganzenbeleid in Groningen vorm te geven.

Martin stapt uit en schudt mij de hand. Naast hem zit vriend Patrick. Ze willen koffie met appeltaart, dus ik zit te denken waar ze hun auto kunnen parkeren. Patrick wordt in het beestenhok achterin de auto gestald en tien minuten later zitten we tot hun verbazing op het terras van het theehuis van de begraafplaats Selwerderhof.

Dan volgt er een gesprek dat ik hier maar niet ga weergeven, want dan haken jullie af van de sentimentaliteit. Martin laat mij een boekwerk zien van ‘zijn’ ganzen en ik vertel hem over ‘mijn’ ganzen. Ja, daar moet je niet mee aankomen bij overheidsinstanties als je iets wilt veranderen.
Maar naast een grote emotionele betrokkenheid blijkt Martin een intelligente expert op het gebied van ganzengedrag en geweldloos boerenganzenbeheer. Hij heeft boeddhistische principes: geen enkel dier hoeft gedood door een mensenhand. Terwijl hij mij met vuur van alles uitlegt kwinkeleert er boven ons hoofd uit alle macht een Roodborstje alsof het zijn betoog van harte wil onderstrepen.

Terwijl ik normaal gesproken gedachteloos een irritante mug doodsla en met plezier een stukje koe in de braadpan gaar brengt Martin een aantal haalbare alternatieven w.b. het ganzenbeheer in Groningen in praktijk. In Kardinge liepen er tot voor kort nog zo’n honderd boerenganzen rond. Hij heeft er ruim 60 weggehaald en op goede locaties ondergebracht.

Hij laat mij zien hoe hij zijn beheer geweldloos uitvoert. We rijden in zijn bewierookte auto naar de Hoendiepflat waar de afstammelingen van de geroofde ganzen van het Noorderplantsoen zich ongebreideld vermenigvuldigen.
Er zijn weer 3 nesten. Hij haalt de broedenden ganzen op een vriendelijke manier over om hem toe te staan om de eieren onder hen weg te halen. Die eieren doet hij in een bak met water. Als de eieren zinken is dat een teken dat er nog nauwelijks sprake is van een embryonale ontwikkeling. Deze eieren doet hij vervolgens in een bak met maisolie, zodat de zuurstoftoevoer afgebroken wordt en hij legt de eieren terug in het nest. Die eieren komen niet meer tot ontwikkeling. Als de eieren blijven drijven is er sprake van een verder ontwikkeld kuiken. Die eieren laat hij uitkomen, want hij wil geen dieren doden. Dan moeten die jonkies later eventueel elders geplaatst worden.

Ik vind het een uiterst diervriendelijke benadering en ben blij dat de gemeente Groningen Martin Hof de zorg over de boerenganzen heeft toevertrouwd.
Maar ergens in een uithoek van mijn brein blijft er een refreintje dreinen:

'Ja wie, wie heeft dat nou gedacht, jij bent een kindje van Van Agt
Van Agt is oh zo’n waakzaam mens, woont aan de twalef weken grens..'

Want hoelang zink je en wanneer kom je boven? En hoe deden heksen dat?

________________

20 januari 2007
________________Tijdens de storm afgelopen donderdag is er opnieuw een monumentale boom omgevallen. Een Iep op de Reitdiepdwinger. Het Boomklevertje is er helemaal de weg kwijt.

________________

1 januari 2007
________________

Er heeft tijdens de feestdagen een fikse brand gewoed in het muziekkoepeltje. De brandweer heeft het vuur geblust. Het dak en de balustrade zijn deels zwart geblakerd. Wat de oorzaak van de brand was is niet bekend.

Daarnaast is in de storm tijdens oudjaar een boom bij vijver 2 omgevallen.
Jammer, het was een heel mooie esdoorn met prachtig gekleurde bladeren in de herfst.