________________

15 september 2006
________________

Heeft u al gezien dat met Google Earth sinds vorig weekend nu ook Groningen in een hoge resolutie is te bekijken? De luchtfoto's zijn in september/oktober 2005 gemaakt.

Klik hier voor een mooie vergroting van het Noorderplantsoen (300KB).

________________

27 juli 2006
________________

Er loopt een kip op de Grote Berg in het Noorderplantsoen.
Iemand een kip kwijt?

________________

21 juli 2006
________________                                  de zak                                              het lek                        de man

Onlangs is er een lek geconstateerd in de rioolwateropvangzak in vijver 3. De zak is aan de oppervlakte gebracht en vandaag is het lek gedicht.

________________

19 juli 2006
________________

door: Bert-Jan Hartog

Op een mooie zomerse avond zit ik met mijn grote vrind Mark in het plantsoen te genieten van het weer en al het moois wat er in het plantsoen te zien is. De ene hond na de andere komt langs om vlak voor onze neus een stok neer te leggen. Erg leuk, maar na vijf keer heb je toch liever een glas rosé in je hand i.p.v. een natte stok...
Zo zitten we een paar uur, tja time flies when you're in the parc, over verschillende zaken te praten en hebben we het nog even over de 15 ganze. 15? Volgens Mark moeten het er 16 zijn... Leuke discussie zo op doordeweekse zomerse avond.

Maar dan ineens zien wij een wel erg apart beest op het eilandje vlak voor ons...Groot, pluizig, niet bang en het beweegt zich voort als een logge zeehond. Eerst denken we aan een eekhoorn, maar dat lijkt ons wel erg sterk. Vooral omdat het beest vlak daarna erg statig begint te zwemmen. Neeee, wij zijn tot de conclusie gekomen dat het een bever is! Onze Mr. Beaver! (en als hij dus niet op het eiland zit, dan is hij even een dammetje aan het bouwen...)

Maarrr na navraag te hebben gedaan bij de echte (plantsoen)kenners, blijkt dit onmogelijk te zijn. Bevers komen in Nederland (in kleine aantallen en uitgezet) alleen in de Biesbosch voor. Het blijkt dus een (toch wel) grote muskusrat te zijn. Ach, wat het ook is. Voor ons blijft het Mr. Beaver.

Natuurverhalen van Bert-Jan Hartog - juli 2006

________________

14 juli 2006
________________

door: Mark de Vries

Via deze weg wil ik even mijn verdriet met jullie delen op deze gruwelijke vrijdagochtend…..

Zoals sommige van jullie weten zat er een gans te broeden in de voortuin twee huizen verderop. Gisteren had ik al het idee dat zij hulp nodig had van de overige ganzen (15) door continue te schreeuwen/ lawaai te maken. Ik dacht toen nog dat zij verzwakt zou zijn van het langdurige broeden en niet meer uit de tuin kon komen. Later op de avond ging zij weer slapen en was het rustig. Vanochtend hoorde ik dezelfde geluiden uit de tuin komen, dus ik, nieuwsgierig als ik ben, weer uit het raam kijken wat er nu weer aan de hand was. En tot mijn grote vreugde zag ik daar een heel klein donzig gansje.

Mevrouw de gans leek wel een beetje in paniek en was continue aan het schreeuwen in de hoop dat zij versterking zou krijgen van de overige 15 ganzen. Helaas was dit niet het geval en lagen er inmiddels een aantal kapers op de kust….zowel twee poezen als een aantal kraaien hadden ook het lieve kleine donzige gansje in het vizier. Een kraai kwam tenslotte zo dichtbij dat ik luid schreeuwend en fluitend de gans probeerde te waarschuwen voor het kwaad achter haar…

Helaas mocht dit alles niet helpen met als gevolg dat de kraai ongeveer 2 seconden nadat ik de foto had genomen het kleine gansje in zijn mond nam en er zo mee weg vloog naar de overkant van de vijver. Ik als een gek naar buiten proberen het gansje te redden, maar helaas werd het kleintje aan de overkant door ca. 7 kraaien te grazen genomen. Het enige wat overbleef waren wat veren en dons..
Wat kan de natuur toch hard zijn….

________________

9 juli 2006
________________

Enkele dagen geleden is de Kokmeeuw W-LFY weer in het Noorderplantsoen gesignaleerd. Hij is opnieuw heelhuids teruggekeerd uit Polen.
Verder wil ik nog even melden dat de ganzen hun communes weer hebben opgeheven. Ze glijden weer plechtstatig als één groep in formatie door de vijver.

________________

21 juni 2006
________________

Miep volgt ook zeer enthousiast de voetbalwedstrijden. Een portret kunt onder 'kaarten' vinden.

Verder wil ik u natuurlijk ook graag attent maken op het plantsoenfeest 'Noorderburen' op zondag 25 juni 2006. Een gezellige laagdrempelige en feestelijke plek rond de Plantsoenvijver van 12.30 uur tot 17.00 uur. En 's avonds kunt u spannend vleermuizen bekijken.

________________

18 mei 2006
________________

Het Noorderplantsoen wordt vaak gebruikt door scholen om kinderen opdrachten te laten uitvoeren. Vandaag liepen er groepjes van vier, elk groepje met een digitale camera. Deze kinderen waren elkaar aan het fotograferen en ze waren maar wat blij dat ik hen op de foto wilde zetten. Maar dat was niet de bedoeling zei de juf. De opdracht was dat zij de natuur zouden fotograferen.

________________

18 april 2006
________________

Ha, Grace,

Welke gedragingen/uiterlijkheden hebben jullie ertoe gebracht om te concluderen dat het een mannetje is? En denk je dat het echt heel erg verkeerd is als ik een vrouwtje zou kopen en zou loslaten in het Noorderplantsoen?

Ana

____________________

Hoi Ana,

Dat zou wettelijk verboden zijn...... Maar this wel heel verleidelijk.
Echt makkelijk is het ook niet. Een nieuweling zomaar vrijlaten kan heel verkeerd uitpakken. De nieuwe kan in deze onbekende omgeving opschrikken, in paniek raken, op hol slaan en ver weg vliegen. De vogels hoeven elkaar dan nooit meer tegen te komen en de nieuweling komt zeer waarschijnlijk te overlijden.
Ken je iemand in de buurt die een tuin heeft met een voličre?
Dan is er natuurlijk de kwestie van fauna vervalsing. Als je er een ander mannetje bijzet istie al minder eenzaam en kunnen ze niet tot voortplanting komen. Papegaaien hebben vaak isosexuele relaties.
Als hij toch ooit tot voortplanten komt omdat er plotseling een vrouwtje opduikt ergens dan is wel bekend dat papegaaiachtigen weinig schade doen als ze ergens verwilderen. De halsbanden zijn er natuurlijk wel veel in de randstad maar er is geen bewijs dat ze andere vogels verdringen. Dat kan natuurlijk nog komen dus daarom zijn introducties biologisch gezien uit den boze! Er bestaat een kleine aanwijzing dat parken waar Halsband parkieten broeden minder boomklevers huisvesten. (persoonlijk heb ik zo m’n twijfels over dit verband)

Er schijnt in Den Haag ook nog een Bont Boertje rond te vliegen. Daar weten we nog weinig van. Misschien dat ze op uitwisseling moeten?

Ohh en het is een mannetje omdat hij typisch mannelijk paar gedrag vertoonde op een boomstammetje. (lees: masturberen) We hebben ‘m dan ook maar Randy genoemd.

Groet,
Roelant & Grace

________________

17 april 2006
________________

Halo allemaal,

Vandaag opzoek gegaan naar het Bonte Boertje in het Noorderplantsoen. Beetje zoekwerk maar met de assistentie van Ana Buren vonden we ‘m toch gemakkelijk.

Wat we in dat uurtje over ‘m te weten zijn gekomen? This een mannetje. Weliswaar een eenzaam mannetje. Bij gebrek aan soortgenoot, en de nu ook afwezige spreeuwen, vergreep hij zich aan een tak van een boom. Oeh baby ahh baby Martinitoren baby? Hij heeft een nestje en roept vaak in de hoop antwoordt te krijgen van een soortgenoot.
Foto’s op waarneming.nl
Leuke middag, weer eens wat andere scharrel papegaaien dan de vrijvliegende Ara’s die we normaal bestuderen.
We horen het heel graag als jullie meer apart gedrag opvalt. Zeker interactie met andere vogels heeft onze interesse.

Groet,
Roelant & Grace

________________

17 april 2006
________________

Terwijl ik op de Reitdiepdwinger niet kon kiezen of ik nu het Roodborstje, het Winterkoninkje of het Boomklevertje in mijn vizier zou willen hebben staan mijn oren op scherp voor andere geluiden.
"Mevrouw, mevrouw!", registreer ik wel ergens, maar ik voel mij geen mevrouw dus ik schenk er geen aandacht aan. Totdat ik opmerk dat er een jonge meid achter mij aan de heuvel afrent.
"Mag ik u even wat vragen?"
Mja, ze ziet er niet uit alsof ze mij met geweld geld voor het Slaaphuis wil gaan afpersen, dus ik sta haar redelijk bereidwillig te woord.
"Ik zag u met uw verrekijker. Weet u ook waar het Bont Boertje zich hier ophoudt?" Even ben ik helemaal perplex. Toevallig weet ik dat de Senegalpapegaai ook Bont Boertje wordt genoemd, maar wat een gekke vraag! En wat toevallig dat ik het antwoord daarop weet!
Haar vriend vervoegt zich weldra bij ons. Ze komen helemaal uit Leiden om hier in het Noorderplantsoen de Senegalpapegaai te bekijken. Ze hadden erover gelezen op de website van Avifauna.
Ik wijs de weg: "Als je de rand van het water volgt kom je vanzelf bij de Kerklaan. Hij is bijna dagelijks aanwezig en zit in een van de hoge populieren aan de rechterkant van het water, aan het eind van deze vijver."
Ze danken en gaan op weg.

Ik voel me natuurlijk wel een beetje verantwoordelijk voor hun missie helemaal vanuit Leiden en loop aan de linkerkant van het water met hen op. Geen Senegalpapegaai te zien of te horen. Jammer!
Aan het eind van de vijver zie ik het stel op een bankje zitten. Hij scant met een verrekijker de populieren af. Ik voeg mij bij hen en we maken nader kennis.
Zij zijn Grace Innemee & Roelant Jonker. Ze vertellen mij van alles over www.araproject.nl,
de Geelvleugelara's die al 25 jaar overleven in het Haarlemse. En bij wie ze hebben vastgesteld dat ze communiceren met het plaatselijk gevogelte en zo misschien overlevingskansen vergroten.
Leuk is dat, 2 zo bevlogen mensen!
En in de verte hoor ik hem eindelijk. Hoera, hij komt eraan!

Dan heeft Roelant de Senegalpapegaai in de kijker. Precies in die Populier die ik had aangewezen. Het beest doet als vanouds weer heel aanstellerig. Helaas heeft hij nog geen gezelschapsvogel bij zich.
Ik ga maar weer eens huiswaarts. Mission completed.

________________

7 april 2006
________________

Opeens schiet het overal uit de grond: de zeldzame Bosgeelster en het Daslook. En de Holwortel maakt zich gereed om het plantsoen met een bloemendeken toe te dekken.
Vooruit, naar buiten met u!

________________

27 maart 2006
________________

Hij heeft het gehaald! Adult Larus ridibundus with white coloured ring LFY observed at March 27, 2006 - (18:10) in Gdynia, Gulfo of Gdansk (54:13 N 18:32 E).

________________

12 maart 2006
________________

Vandaag vernam ik dat W-LFY in Flensburg is gesignaleerd.
Dat zegt u natuurlijk niets, maar er schuilt een berg emotie achter.

W-LFY is een Kokmeeuw, een man, die op 17 juni 1999 in Polen (Bojano, Koleczkowo, Szemud) een metalen ring krijgt van de plaatselijke ringer, Mateusz Sciborski.

In oktober 2000 wordt hij in Flensburg/Duitsland gesignaleerd door Georg Fiedler en in januari 2001 krijgt Klaas van Dijk hem voor het eerst in de kijker op de Hora Sicamasingel in Groningen. In diezelfde maand vangt Frank Majoor hem en voegt een witte plastic ring toe met het opschrift LFY.
LFY wordt die winter in het Noorderplantsoen voor het laatst in januari 2001 gezien.
In juni dat jaar kom er een melding dat hij teruggekeerd is naar Gdansk, Polen.
In september-oktober zit hij weer in Flensburg, op weg naar Groningen.

Vanaf november 2001 wordt hij regelmatig gezien door de Groningse ringaflezers. LFY vertrekt uiteindelijk naar Flensburg waar hij op 6 en 13 februari door Georg wordt verwelkomd. Drie dagen later is hij echter alweer terug in het Noorderplantsoen. Een valse start blijkbaar. Na 4 maart is hij dan echt op reis.

Op 25 april 2002 meldt Mateusz Sciborski de aanwezigheid van LFY op de vuilstort in Gdansk, Polen. Ook op 2 mei wordt hij daar gesignaleerd.

Twee maanden later, in juli 2002, ziet Georg hem weer in Flensburg, waar hij tot minstens 30 september verblijft.

Op 31 october 2002 is hij weer terug in het Noorderplantsoen, waar ik dan voor het eerst kennismaak met LFY. Hij is de eerste Kokmeeuw die ik bewust waarneem en Klaas vertelt mij zijn geschiedenis. Ik ben hoogst verbaasd dat een Kokmeeuw zoiets kan: 785 km vliegen en je dan precies boven het Noorderplantsoen weer laten zakken! Niet af en toe in het Stadspark, maar steeds het Noorderplantsoen!
Tot 3 januari 2003 laat hij zich veelvuldig zien. Ik maak veel foto's van hem en dan krijg je toch een band met zo'n dier. Ik leer hem om uit mijn hand te eten. Dan vertrekt hij weer.
Op 27 februari wordt hij door Frank in Harderwijk gezien (wat moet ie dáár nou toch?) en dat is de laatste melding van die winter.

Op 14 october 2003 wordt er druk geëmaild in Groningen: hij is weer terug!
Hij blijft tot tot 5 december in het Noorderplantsoen. Dan maakt hij even een uitstapje naar Kampen, maar keert snel weerom, tot hij vanaf 4 maart 2004 weer vertrokken lijkt te zijn. Echter, op 15 juli, op mijn verjaardag, is hij weer heel eventjes terug en laat zich dan pas weer op 28 oktober zien. Daarna brengt hij de hele winter door bij ons tot 7 maart 2005.

Op 10 en 21 maart 2005 wordt hij weer door Georg in Flensburg gezien. Hij verdwijnt (waarschijnlijk naar Polen?) en komt pas na de zomer in oktober weer in Flensburg terug.

En dan is hij eindelijk op 29 october weer terug in het Noorderplantsoen. Er wordt weer druk geëmaild in Groningen: "Hij is terug!". Hij verblijft daar de hele winter tot ik hem op 20 februari 2006 voor de laatste keer zie. Dan begint hij al een beetje een zwart kapje te krijgen.

Vandaag kwam een melding binnen dat hij op 3 maart weer in Flensburg is gesignaleerd.
En dat doet je toch wat.
Het wordt zo langzamerhand familie. En we duimen dat het weer goed gaat.

________________

1 maart 2006
________________

Gister ontving ik een e-mail met het bericht dat er een dode witte gans was gevonden op het eilandje bij de Kerklaan. Die is door de Dierenambulance weggehaald en opgestuurd naar Lelystad om op het vogelgriepvirus onderzocht te worden.
Dat is Ada natuurlijk, dacht ik, want die is al sinds een week spoorloos. Jammer. Ze was zo handig in het ontstrikken van mijn schoenveters dat ik tegenwoordig altijd een dubbele knoop in mijn veters leg als ik naar het Noorderplantsoen ga. Ada was de enige gans die zich door mij liet aaien. Niet echt enthousiast, dat geef ik toe, maar toch. En nu is ze niet meer.
Vandaag ging ik naar het plantsoen om weer eens te inventariseren. Er dreigt tenslotte een onheilspellend griepvirus.
In de Ebbingekudde bleek er 1 gans te ontbreken. Het zijn er nu nog maar 15. Ik heb gezocht, maar geen dode gans gevonden.
In de Kerklaankudde deed ik een ontdekking. Er zijn er nu nog maar 8 van de 10. Ik kwam al snel tot de bevinding dat naast Ada nu ook Kees ontbreekt. De dode gans die gister gevonden was zal dus hoogstwaarschijnlijk Kees zijn geweest. Kees was het laatste communelid van Miep. Alle andere leden van die commune zijn destijds door de gemeenteambtenaren ontvoerd naar de Ostadevijver.
Miep loopt er verloren bij. Hij zoekt aansluiting bij de commune van Jan (hij is tenslotte een kuddedier), maar daar wordt hij weggejaagd, want het is paartijd.
Hij is van 'de Oppergans', leider van de Kerklaankudde, gedegradeerd tot 'outcast'.

________________

21 februari 2006
________________

Afgelopen weekend zag ik op de 'Grote Berg' op de westzijde een Grote Bonte Specht. Een vrouwtje. Zij zit er al een hele tijd. Ze hakte enthousiast in op de bast van een omgezaagde boom en de schors vloog alle kanten op. Er ontstond een grote kale plek met een bijzondere tekening: een uitgehold sleufje met daaromheen een uitgebeten stralenkrans. Toen ik naderbij kwam zag ik dat er op die boom talloze van dergelijke kale plekken zaten, allemaal met hetzelfde patroon onder de verwijderde schors.
Bij navraag vernam ik dat dat het werk is van de Schorskever. En na verder onderzoek kwam ik tot de conclusie dat het hier om de beruchte Iepenspintkever gaat, de veroorzaker van de niet te stuiten Iepziekte.
Ik heb vernomen dat een dergelijke aantasting onmiddellijk moet worden gemeld; dat die bomen direct moeten worden verwijderd en ontschorst. Dat heb ik dus vandaag gedaan, dat melden. Het is nog een heel gedoe om een bereikbaar e-mailadres van de gemeente voor dergelijke problemen te vinden.
Voorheen had de Milieudienst een heel elegante webpagina waarop je je zorgen kwijt kon, maar die functioneert niet meer.
Nu eerst maar eens afwachten of ik een reactie krijg.

________________

16 februari 2006
________________

Vandaag was er veel aktiviteit in het plantsoen. De omgevallen wilg in vijver 1 is verwijderd en aan de Grachtstraat werd een flink aantal Grauwe Elzen omgezaagd.

En wat de feestelijke kerstkrans van 30 januari betreft: die blijft onaangeroerd. De vogeltjes begrijpen niet dat zoveel verwennerij voor hen bedoeld is.
Of misschien zijn ze bang voor het varken.

________________

30 januari 2006
________________

Na zoveel dagen nachtvorst heb ik vandaag in het Noorderplantsoen voor de vogeltjes graan gestrooid en een vetbol en een pindanetje opgehangen.
Hoe groot was mijn verrassing toen ik een feestelijke kerstkrans in een over het water hangende wilg zag hangen met allerlei heerlijkheden voor vogeltjes erin verwerkt: pinda's en verschillende zaden. Daarnaast hing iets dat ik niet kon identificeren maar het deed mij nog het meest aan een stuk varkensvel denken. Ook vast lekker voor als je het koud hebt.

________________

29 januari 2006
________________

Voor de ganzen is het alweer lente geblazen. Is het u ook opgevallen dat ze weer in communes uiteengevallen zijn? Dezelfde van vorig jaar. Als het blijft vriezen zijn ze desondanks gedwongen om bij elkaar op een kluitje bij het wak te zitten. Dat vinden ze niet leuk. Zolang er ijs ligt kunnen ze ook niet paren, want dat doen ze altijd in het water. Een beetje clementie dus, alstublieft.