Saai verhaal

13 maart 2006

trekroute van wit-LFY

Een Kokmeeuw is een aardig dier
Soms zit hij daar en dan weer hier
wit-LFY

Vandaag vernam ik dat W-LFY in Flensburg is gesignaleerd.
Dat zegt u natuurlijk niets, maar er schuilt een berg emotie achter. Door hem ben ik aan het vogelen geslagen.

W-LFY is een Kokmeeuw, een Larus ridibundus, een man, die op 17 juni 1999 in Polen (Bojano, Koleczkowo, Szemud) een metalen ring krijgt van de plaatselijke ringer, Mateusz Sciborski.

In oktober 2000 wordt hij in Flensburg/Duitsland gesignaleerd door Georg Fiedler en in januari 2001 krijgt Klaas van Dijk hem voor het eerst in de kijker op de Hora Sicamasingel in Groningen. In diezelfde maand vangt Frank Majoor (Vogeltrekstation Arnhem) hem in het Noorderplantsoen en voegt een witte plastic ring toe met het opschrift LFY.
LFY wordt die winter in het Noorderplantsoen voor het laatst in januari 2001 gezien. In juni dat jaar kom er een melding dat hij teruggekeerd is naar Gdansk, Polen.
In september-oktober zit hij weer in Flensburg, op weg naar Groningen.

Vanaf november 2001 wordt hij regelmatig gezien door de Groningse ringaflezers. LFY vertrekt uiteindelijk naar Flensburg waar hij op 6 en 13 februari 2002 door Georg wordt verwelkomd. Drie dagen later is hij echter alweer terug in het Noorderplantsoen. Een valse start blijkbaar. Na 4 maart is hij dan echt op reis.

Op 25 april 2002 meldt Mateusz Sciborski de aanwezigheid van LFY op de vuilstort in Gdansk, Polen. Op 2 mei wordt hij daar gesignaleerd door Szymon Bzoma.

2006-03-13wit lfy-3foto: Szymon Bzoma.

"The colony in Bojano is the ringing place and, probably, this gull is also breeding there. The rubbish dump in Lezyce (Lezyce) is the main feeding ground for gulls from this colony. I caught LFY there."

Twee maanden later, in juli 2002, ziet Georg hem weer in Flensburg, waar hij het laatst op 30 september wordt gesignaleerd.

Op 31 october 2002 maak ik in het Noorderplantsoen voor het eerst kennis met LFY. Hij is de eerste Kokmeeuw die ik bewust waarneem en Klaas vertelt mij enthousiast over zijn geschiedenis. Ik ben hoogst verbaasd dat een Kokmeeuw zoiets kan: 785 km vliegen en je dan precies boven het Noorderplantsoen weer laten zakken! Niet af en toe in het Stadspark, maar steeds het in Noorderplantsoen en nog wel op steeds hetzelfde grasveldje!
Tot 3 januari 2003 laat hij zich veelvuldig zien. Ik maak veel foto's van hem en dan krijg je toch een band met zo'n dier. Ik leer hem om uit mijn hand te eten en noem hem Liefie. Dan vertrekt hij weer.
Op 27 februari wordt hij door Frank in Harderwijk gezien (wat moet ie dáár nou toch?) en dat is de laatste melding van die winter.

Op 14 october 2003 wordt er druk geëmaild in Groningen: hij is weer terug!
Hij blijft tot tot 5 december in het Noorderplantsoen met hier en daar een uitstapje naar de Vismarkt, IKEA, of de Hoornseplas en zelfs een keer naar Kampen, maar hij keert altijd terug naar het plantsoen, tot hij vanaf 4 maart 2004 weer vertrokken lijkt te zijn. Echter, op 15 juli, op mijn verjaardag, is hij weer heel eventjes terug en laat zich daarna pas weer op 28 oktober zien. Dan brengt hij de hele winter door bij ons tot 7 maart 2005.

Op 10 en 21 maart 2005 wordt hij weer door Georg in Flensburg gezien. Hij verdwijnt (naar Polen?) en komt pas na de zomer in oktober weer in Flensburg terug.

En dan is hij eindelijk op 29 october weer terug in ons Noorderplantsoen. Er wordt weer druk geëmaild tussen Arnhem, Groningen, Flensburg en Gdansk: "Hij is terug!". Hij verblijft daar de hele winter tot ik hem op 20 februari 2006 voor de laatste keer zie. Dan begint hij al een beetje een zwart kapje te krijgen.

2006-03-13wit lfy-4Vandaag kwam een melding binnen dat hij op 3 maart weer in Flensburg is gesignaleerd. En dat doet je toch wat. Het wordt zo langzamerhand familie. We duimen dat het weer goed gaat.


Ana

epiloog

adult larus ridibundus with white coloured ring LFY observed at March 27, 2006 - (18:10) in Gdynia, Gulfo of Gdansk (54:13 N 18:32 E).

Best Regards

Piotr Ziecik

___________________