nieuws

toegevoegd:

20-11-2021: kaarten: aangevuld
20-06-2021: kaarten: aangevuld
25-05-2021: stukkie toegevoegd
01-03-2021: stukkie toegevoegd
13-06-2020: stukkie toegevoegd
07-01-2020: hondje toegevoegd
20-12-2019: kaarten: aangevuld
11-01-2019: stukkie toegevoegd
links naar het archief
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
________________

19 februari 2022
________________



Tijdens de storm Eunice zijn er Windstoten tot 145 kilometer per uur gemeten. In het Noorderplantsoen zijn paar monumentale bomen gesneuveld. Zoals bijvoorbeeld deze Gewone Es, Fraxinus excelsior, nummer 19 van de bomenroute.

________________

20 januari 2022
________________



links: het pas gearriveerde paartje grote alexanderparkiet; rechts: de al gevestigde plantsoenmannen, de grote alexanderparkiet en de senegalpapegaai.


In het begin dit jaar is er een paartje grote alexanderparkiet in het Noorderplantsoen neergestreken. Ja, u leest dit goed: een paartje! Dat betekent eindelijk een vrouwelijke papegaai in ons park! De eerste waarneming is van 10 januari j.l. Toen zat er ineens een grote alexander op het vogelvoer van de buurvrouw. Een paar dagen later kwam er een tweede bij. Het stel heet Sander & Sandrina.

Dat is spannend nieuws voor de senegalpapegaai Randy en de grote alexanderparkiet Alex, beide mannen. Tot nog toe behelpen zij zich met elkaar op het romantische vlak, maar hun copulatiepogingen leiden tot veel wederzijdse irritatie.

De baltsperiode is inmiddels alweer aangebroken dus het wordt bloedstollend spannend. Voor wie zal Sandrina kiezen? Komen er kleine alexanderparkietjes van en zal zij de oermoeder worden van een tropische kolonie papegaaien in het Hoge Noorden?

________________

01 januari 2022
________________



Het nieuwe jaar begon meteen al met een record: het was de warmste nieuwjaarsdag ooit, met 13 °C in Groningen.
Hoewel er een verbod om vuurwerk af te steken van kracht was trok men zich daar niet veel van aan en werd er lustig op los geknald.

________________

17 december 2021
________________



De gemeente Groningen is al enige tijd bezig met een experimentele behandeling van kastanjebomen die aangetast zijn met de kastanjeziekte. In samenwerking met Wageningen University & Research wordt onderzocht of warmte de bacterie die de kastanjeziekte veroorzaakt kan doden. De stam van de boom wordt ingepakt in een isolatiedeken en 48 uur lang op 40 °C verwarmd. Ook in het Noorderplantsoen zijn er enkele kastanjebomen op deze manier verpakt.
Eind 2023 worden de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.
De gemeente is momenteel trouwens druk bezig in het Noorderplantsoen. Zo is er op de hoek van de Leliesingel/Kerklaan afgelopen woensdag een Anna Paulownaboom geplant, ter vervanging van de monumentale, maar zieke kastanjeboom die daar in maart dit jaar tot veler verdriet werd gekapt.

________________

11 december 2021
________________



Er ligt sinds vannacht ijs op de vijvers. Het jonge waterhoentje zet zijn eerste stapjes op het bevroren water en probeert niet uit te glijden.
In de winter zijn er altijd veel meer waterhoentjes in het plantsoen dan in de zomer. Bij ons zijn het weliswaarwaar standvogels, maar 's winters komen er er komen er exemplaren bij vanuit Duitsland en Denemarken.
Nog 10 nachtjes slapen en dan gaan de dagen alweer lengen.

________________

13 november 2021
________________



Ze doen het weer, de mannen met het bladblazerkabaal.
hier kunt u een verhaaltje lezen over hoe dramatisch dit verliep


________________

11 november 2021
________________



Deze week worden er werkzaamheden aan de fonteinvijver verricht. Er wordt slib verwijderd en de leidingen en kabels van de fontein worden schoongemaakt. Het waterpeil is zodanig verlaagd dat er allerlei spannende zaken zichtbaar worden. Iedereen is natuurlijk heel erg nieuwsgierig naar wat er allemaal tevoorschijn gaat komen.
Harry Holsteijn van Natuur en Duurzaamheid Educatie gemeente Groningen ging op onderzoek uit en heeft er een interessant stukje over geschreven voor de website van het Noorderplantsoen. Dat kunt u hier lezen.

________________

08 november 2021
________________



In de vijver langs de Grachtstraat slobbert al sinds enkele weken een aantal slobeendjes, soms wel zes tegelijk. Ze zijn nog in eclipskleed, een fase waarin mannetjes er vrijwel hetzelfde uitzien als de vrouwtjes. Het vergt een hele studie om ze van elkaar te onderscheiden. Maar het is gelukt. Van links naar rechts: man, man, vrouw.

________________

11 oktober 2021
________________



Marie is een volwassen lettersierschildpad, een geelbuik-vrouwtje. Een echte diehard. Ze leeft al langere tijd in vijver 2, de vijver bij de voederplaats. Vorig jaar hield zij het langst stand op de trappetjes, tot 9 oktober, toen het water nog slechts 12,9 °C was.
Ze ligt graag met de andere geelbuiken en geelwangen op de loopplankjes, vooral met een geelwang-man met wie ik haar veelvuldig zag. Deze twee soorten rommelen met elkaar en daar komen hybride geelbuikwangetjes van. Maar in ons kikkerlandje is in het wild nog nooit een ei uitgekomen. Het klimaat is te wisselvallig. Een succesvolle ontwikkeling van een embryo vindt alleen plaats als het een aantal maanden achtereen > 27 °C is. Het geslacht wordt bepaald door de omgevingstemperatuur. Bij 27 °C worden het uitsluitend jongetjes, meisjes hebben hogere temperaturen nodig.
Maar Marie is wel gesignaleerd toen ze in het Noorderplantsoen aan de wandel was op zoek naar een plek om haar eieren af te zetten.

Dit jaar kwam Marie als eerste alweer op 25 februari tevoorschijn bij een watertemperatuur van 7 °C.
In vijver 2 is er een nieuwe vrijer bijgekomen: een geelbuikman. Het lijkt goed te klikken tussen die twee. Als de opwarming van het klimaat doorzet bestaat er vast een kans op kleine geelbuikjes in ons plantsoen.

Dit jaar heb ik in totaal 24 individuen geteld. Een paar oude bekenden zijn verdwenen en er zijn minimaal 4 nieuwe bijgekomen.

Het is nu 11 oktober. Gister zag ik Marie nog liggen op het trappetje bij het eiland in vijver 2, als laatst overgeblevene. Het water is afgekoeld naar 12,7 °C. Vandaag is er geen enkele schildpad meer te zien in het Noorderplantsoen.

________________

18 juni 2021
________________



Tijdens de storm in de van 18 juni j.l. is er een dikke tak van de monumentale wilg aan de vijver bij de plantsoenbrug afgebroken. Een meerkoetenpaar maakt daar ieder jaar een nest tussen de overhangende takken.
De meerkoetjes waren ten tijde van de ramp gelukkig niet thuis, maar de twee bijna vliegvlugge jongen zoeken nog steeds tussen de takken naar de resten van het nest. Af en toe nemen ze een twijgje in hun bek en proberen ze tevergeefs om de rommel weer een beetje aan kant te krijgen.

________________

3 juni 2021
________________

Van 10 april t/m 3 juni was er een paartje krakeend in onze vijvers aanwezig.
Dat is een primeur voor zover ik weet.
Even hoopte ik dat ze er misschien zouden gaan broeden, want ik zag ze paren. Maar vandaag zijn ze vertrokken naar hun broedgebied.

________________

28 mei 2021
________________

Sinds lange tijd overleven er in het Noorderplantsoen nog maar heel weinig eendenkuikentjes. Ze worden gegrepen door meeuwen, reigers, katten, ratten en snoeken, of ze komen jammerlijk om in de duikers die de vijvers met elkaar verbinden. Vorig jaar zijn er slechts twee groot geworden. Eén daarvan is door een speling van het lot op het eilandje bij de Kerklaan uitgebroed en opgevoed door twee soepganzen.
Lees hier verder.

________________

14 april 2021
________________



In vijver 2, de vijver bij de speelweide, is het oorlog. Drie nijlgansparen proberen daar te broeden en voeren een hevige strijd om het territorium. De eerste kuikens zijn vandaag tevoorschijn gekomen. Ze hebben zich vanuit hun hol in de hoge populier naar beneden laten vallen. Negen stuks. Hun vader, RZGZ, levert een gevecht op leven en dood met RYG8 die het gebied als zijn territorium beschouwt. De vrouw en de jonkies kijken in paniek toe. Deze keer overleeft iedereen het, maar een paar dagen later is er nog slechts één jong over. De grote boosdoeners zijn hoogstwaarschijnlijk de kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen die de kuikentjes als lekkere snacks beschouwen.




________________

30 maart 2021
________________



De eerste echte warme lentedag. Kom mee naar buiten allemaal!

________________

08 maart 2021
________________


Er worden weer vier monumentale bomen gekapt in het plantsoen.

Op de foto's hierboven staat een kastanjeboom met gele stip en protesttekst aan de voet van de Hoge Berg.
De bomen hebben een informatielint om de stam gekregen met het telefoonnummer van de gemeente Groningen. Daar kan je naartoe bellen en dan krijg je te horen dat ze aan de kastanjebloedingsziekte lijden, een ziekte die sinds 2011 al tot een behoorlijke kaalslag in Groningen heeft geleid. Het hout achter de bloedingsvlekken droogt uit, wordt bros en breekt gemakkelijk af.

Op de foto rechts zie je een deel van de stam van de witte paardenkastanje aan de kruising Leliesingel/Grote Kruisstraat. Die gaat er ook aan.
Een fraaie paddenstoel heeft al bezit van hem genomen. Het is het gewoon fluweelpootje (Flammulina velutipes), het vruchtlichaam van een meedogenloze schimmel. Deze schimmel vergroot het breukrisico van takken en stammen aanzienlijk en bestrijding is niet meer mogelijk.

________________

25 februari 2021
________________

Tot mijn grote verbazing ligt er ineens een schildpad op een loopplankje! Waarschijnlijk verrast door de plotselinge weersomslag en verleid door de warmte van de zon. Het water is echter nog veel te koud om alweer actief te worden, namelijk nog maar 7 ℃! Vorig jaar kropen ze pas op 7 april uit het water, dat toen een temperatuur van 11 ℃ had.

Het is een vrouwtje geelbuikschildpad. Hetzelfde vrouwtje dat in de herfst 2020 ook als laatste onder water ging: op 9 oktober, bij een watertemperatuur van 12.9 ℃. Normaal gesproken gaan lettersierschildpadden onder water bij een temperatuur van 16 ℃.
Je kunt dus wel zeggen dat deze vrouw een ondernemende diehard is. Ook verder is ze spraakmakend. Op 28 juli vorig jaar zag ik haar over een pad in het plantsoen kuieren, op zoek naar een afzetmogelijkheid voor haar eieren. Helaas zullen die niet uitkomen omdat onze zomers te wisselvallig zijn.

________________

10 februari 2021
________________




En toen werd het toch nog winter, met serieus ijs en schaatsplezier! Van 7 tot 14 februari is er sprake van een koudegolf. Restaurant Zondag boert goed met het afhaalpunt voor consumpties.
De vorst wordt direct gevolgd door een extreem warme periode van 16 tot 25 februari. Terrasjesweer!

________________

17 januari 2021
________________


De eenden zakken nog door het ijs, maar Erben Wennemars heeft het enthousiast over een elfstedentocht. Overal verschijnen ouders met kinderen en een sleetje, wanhopig op zoek naar een stukje met sneeuw. Het dooit alweer, het wordt deze week 9 graden. De bloemen van de winterakonietjes komen al boven de grond. Het is bijna lente!